Начало / Новини / Как честват Кръщение Господне в Антарктида

Как честват Кръщение Господне в Антарктида

Тук е прието да се кръщават направо в океана от борда на надуваема гумена лодка сред плуващи наоколо пингвини. И да пеят Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся„, обикаляйки три пъти някой от красивите айсберги в залива Ардли.

 

Но ако е месец юли (когато е разгарът на арктическата зима) и заливът е покрит изцяло от леда, то за кръщението полярниците пробиват дупка в леда на близкото езеро Китеж. Това езеро осигурява прясна вода за всички нужди на полярната станция.
Именно натам, към питейното езеро Китеж, се насочва кръстният ход от храма „Св. Троица” в деня на Кръщението Господне. Там се извършва Великият водосвет. След това свещеникът и неговият помощник обхождат руската полярна станция Белингсхаузен, за да поръсят със светена вода всички нейни обитатели. Появява се водовоз и полярниците напълват светена вода в големи съдове във всички домове.

На празника на Кръщението в Антарктида купелът е на най-топлото място в станцията, а кръстът се хвърля в леда на Китеж.

Храм „Св. Троица” в Антарктида е подворие на Свето-Троице Сергиевата лавра. Църквата е построена с благословението на патриарх Алексий II (1929-2008) в памет на полярните изследователи, загинали на шестия континент. Осветена е през 2004 г. на празника Сретение Господне.

 

източник: http://journalpp.ru
превод от руски: Нели Иванова

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *