Начало / Коментар / Проповедите на архиереите ни са нужни! Запишете и ни изпратете!

Проповедите на архиереите ни са нужни! Запишете и ни изпратете!

Ако се зачетем в гръцкия информационен сайт romfea.gr, който следи и разпространява църковните новини от православния свят, няма как да не ни направи впечатление колко изчерпателно са представени гръцките архиерейски богослужения – цитират се често големи откъси от проповедта на духовника, благовести се и чрез новината. 

Точно това цитиране на проповедта липсва в българските църковни новинарски „емисии”, няма дори преразказ на основните послания, освен клишираните изрази за „разясняване на смисъла и значението” на съответния празник или ръкоположение. Дори в новините на синодалния сайт, където формата позволява подробно представяне на събитието, архиерейското слово почти винаги липсва (като изключим традиционните послания за големите празници). И тази липса на словото не е защото не е имало проповед или защото тя е била безсмислена и не си заслужава цитирането. Напротив!

Има силни думи, има нужни думи, има думи, връщащи живот. Но тези важни думи ни се спестяват, не стигат до насте се окастрят от репортажа за богослужбата. Българските архиереи съвсем съзнателно пренебрегват значимостта на словото и то почти не намира разпространение извън храма, в който е казано. Защо отказват ценните им думи да могат да се възприемат от повече хора чрез православните сайтове и социалните мрежи, няма как да знаем; можем да предполагаме, че се съобразяват с все по-намаляващото желание на потребителите да четат за сметка на нарастващото търсене на снимки и визуализации, т.е. архиереите ни се подчиняват на модата, на търсенето, а не на традицията и Евангелието, което повелява проповед. А както знаем обществото ни е в духовна криза и с духовен глад  и липсата на огласената архиерейска проповед задълбочава духовната криза и духовния глад… Все пак за да оцелеем, прибягваме до каквито ни попаднат проповеди – на гръцки и руски духовници, на всякакви други.
Ние от „Добротолюбие” обаче държим да даваме гласност на проповедите на нашите български архиереи, искаме да познаваме владиците си и чрез техните думи към нас, миряните, искаме владиците ни да засяват българската православна почва, а не да я подаряват на други. Затова смирено се обръщаме към архиереите ни с молба за позволение и съдействие да публикуваме части от техните слова. Обръщаме се и към вас, нашите читатели: помогнете проповедите на духовниците ни да достигат до все повече хора – запишете на телефона си думите и ни ги изпратете, ние ще ги публикуваме. Така с общи усилия Словото ще достига до все повече и повече хора.
Проповедите на архиереите ни са нужни! Запишете и ни изпратете на e-mail blog.dobrotoliubie@abv.bg

Екип на блог „Добротолюбие“
текст: Нели Иванова

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Осакатена памет

„Нашето общество има трагичен проблем с паметта. Десетилетия наред паметта е гилотинирана, хората, които я ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *