Начало / Всеправославен събор / Патриаршеската делегация на БПЦ заминава за срещата в Женева

Патриаршеската делегация на БПЦ заминава за срещата в Женева

Определен е съставът на патриаршеската делегация на Българската православна църква, която ще участва в срещата на предстоятелите на Поместните православни църкви, свикана от Вселенската патриаршия за периода 21-28 януари в Шамбези (Женева)

БПЦ-Българска патриаршия ще бъде представлявана от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Негово Високопреподобие архимандрит Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Теодор Атанасов – началник на кабинета на Българския патриарх, Димитър Арнаудов – сътрудник и преводач.

Синаксисът ще се проведе под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей в Православния център на Константинополската патриаршия в Шамбези. Това е последната среща с подготвителен характер преди провеждането на планирания през юни Всеправославен събор.  Очаква се тези дни да бъде постигнато възможно най-пълно съгласие по спорните текстове и въпроси, за да може да се осигури продуктивно протичане на Всеправославния събор. 

Както вече съобщихме, на срещата на предстоятелите на Поместните православни църкви няма да присъстват по здравословни причини Антиохийският патриарх Йоан и Варшавският митрополит Сава, а архиепископът на Атина и на цяла Гърция Йероним ще отсъства по лични причини. И тримата ще бъдат заместени от свои упълномощени представители.  
В рамките на срещата, на 24 януари ще бъде отслужена  всеправославна божествена литургия в свещения ставропигиален храм „Св. ап. Павел“, която ще бъде предстоявана от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с всички присъстващи Предстоятели на поместните православни църкви. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *