Начало / Интервюта / мнения / Митрополитът на Каламаря: „Костите на всеки човек са свещени“

Митрополитът на Каламаря: „Костите на всеки човек са свещени“

Митрополитът на Неа Крини и Каламаря г-н Юстинос произнесе емоционална проповед по време на празника на храма на Свети Антоний, покровител на Берия.
Йерархът засегна въпроса, който в последно време занимава всички ни, а именно изгарянето на мъртвите, което бе осъдено от Светия Синод на Еладската Църква.

„Чувам мнозина да казват, че Църквата се занимава с душата на човека, а тялото оставя настрана. Това, братя и сестри, е грешно, Църквата се занимава изцяло с човека, тъй като целият човек се спасява, приемайки благодатта Божия“, каза г-н Юстинос.
Митрополитът на Каламаря продължи, като подчерта, че „тялото е храм за Църквата, свято и честно, тъй като е сътворено от ръцете на Твореца Бог! Това тяло е облечено от Самия Бог и го е взел със Себе си по време на възкресението, не го е оставил тук, на земята! Нима на това тяло се отдава по-голяма чест? В тялото ни обитава Самият Дух Светий…“
„Църквата почита тялото, не защото сме телопоклонници, както ни наричат някои еретици, но защото в тези свети мощи откриваме и се покланяме на благодатта на Духа Святаго“, добави ясно митрополит Юстинос.
Също така Негово Високопреосвещенство подчерта, че „костите на всеки човек са свещени, затова ги и уважаваме, затова ги почитаме и затова не приемаме изгарянето на мъртвите. Кремацията е индикация на нихилизъм, безверие, неуважение първо към човешката личност и след това към Твореца на човека.“
„В тежките дни, в които живеем, в които нацията ни цялата е разтърсена, не ни застрашава икономическата криза, застрашени сме от духовната и нравствена криза, с която някои искат да ни докарат до нравствен упадък“, допълни г-н Юстинос.
В заключение митрополитът на Каламаря наблегна, че „Ние, братя мои, православните християни, трябва да противостоим, трябва да противостоим на онези, които искат да ни наложат чужди обичаи, искат да завладеят малката ни родина с чуждоземни идеологии“.
„Настъпи час, в който всеки един от нас ще трябва да даде своя собствен отговор, настъпи час, в който всеки един от нас ще трябва да извърши своята собствена борба“, добави още Негово Високопреосвещенство г-н Юстинос.

Превод: Асен Андонов
Източник: Romfea.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *