Начало / Всеправославен събор / Официално от Фенер – срещата на Предстоятелите ще е в Шамбези. Присъстват всички Предстоятели освен трима

Официално от Фенер – срещата на Предстоятелите ще е в Шамбези. Присъстват всички Предстоятели освен трима

Комюнике във връзка с провеждането на очакваната  среща на Предстоятелите на Поместните православни църкви разпространи тази сутрин канцеларията на Вселенската патриаршия. Официално вече се казва, че заседанията за уточняване на последни корекции по текстовете, които ще се обсъждат на Всеправославния събор през юни, ще се проведат от 21-28 януари в Шамбези (до Женева, Швейцария).

Разпространен е и дневният ред на срещата на Предстоятелите. По този начин административните пречки за присъствието на Московския патриарх Кирил и на Българския патриарх Неофит са преодолени и те ще участват лично на синаксиса.

На срещата на Предстоятелите на Поместните православни църкви няма да присъстват по здравословни причини Антиохийският патриарх Йоан и Варшавският митрополит Сава, а архиепископът на Атина и на цяла Гърция Йероним ще отсъства по лични причини. И тримата ще бъдат заместени от свои упълномощени представители.

В рамките на срещата, на 24 януари ще бъде отслужена  всеправославна божествена литургия в свещения ставропигиален храм „Св. ап. Павел“, която ще бъде предстоявана от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с всички присъстващи Предстоятели на поместните православни църкви. 

Информация и снимка – Romfea.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *