Начало / Новини / Празникът на св. Антоний и именият и рожденият ден на митрополит Антоний в Берлин

Празникът на св. Антоний и именият и рожденият ден на митрополит Антоний в Берлин

Многобройно духовенство се събра вечерта на 16 януари 2015 г. в българския храм в Берлин, посветен на покръстителя на българския народ св. цар Борис–Михаил. Поводът – именият и рожденият ден на митрополита на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.
За да вземат участие в двойния празник, както и в откриването на новоизградения Епархийски център при храма, от България пристигнаха Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий – духовен старец на митрополит Антоний, архим. Дионисий – председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”, архим. Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, ик. Александър Величков – член на ВЦС при БПЦ-БП. В празничната вечерня, отслужена в катедралния храм „Св. цар Борис” и оглавена от Пловдивския митрополит Николай, взеха участие и свещенослужители, дошли от всички краища на обширната Западно- и Средноевропейска епархия.
Молитвено участие в богослужението взеха и г-н Емил Велинов – директор на Дирекция „Вероизповедания“ при МС, г-н Емил Чолаков – юридически съветник на Св. Синод и член на ВЦС, г-жа Александра Карамихалева – нач.отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ, епархиоти и гости на тържествата.
„Тържества на вярата, тържества на Православието” – нарече митрополит Николай празника, събрал многобройното православно духовенство и православни християни в сърцето на Западна Европа. В своето слово той подчерта, че подобно на древния египетски подвижник св. Антоний Велики, чиято памет честваме на 17 януари, Бог мъдро и промислително е поставил и митрополит Антоний от млада възраст на пътя на вярата и той безрезервно е посветил своя живот и таланти в служение на Бога. Като припомни времето, когато бъдещият Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний е бил негов протосингел, впоследствие и викарен епископ, митрополит Николай каза, че познавайки добродетелите и усърдието му, Пловдивската епархийска църква искрено обича митрополит Антоний и се моли за него.
„Нищо не може да ми достави толкова духовна радост, както общата молитва на митрополити, епископи, свещенство и миряни, пропътували толкова километри в тежките зимни условия, за да бъдем заедно под купола на катедралния храм в Берлин – престолния град на епархията” – каза в отговор митрополит Антоний.
Правейки равносметка на своето митрополитско служение, той изтъкна, че удовлетворение му носи и обновлението на храма, предоставен на българската общност от Евангелската общност в Берлин, но приведен във вид, съобразен с православните традиции, който да им напомня за майка България. Той благодари на българското правителство и дирекция „Вероизповедания” при МС, че водени от разбирането за важната мисия на БПЦ зад граница, са подкрепили усилията им да превърнат една запустяла гробищна църква в благолепен православен храм.
На 17 януари празненствата продължават с празнична св. Литургия и освещаване на Епархийския център в криптата на храма.
Текст и снимки: Александра Карамихалева
http://bg-patriarshia.bg
 

 

 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *