Начало / За нас / Любопитно / Светият новомъченик Зафир – един непознат светец от Халкидики

Светият новомъченик Зафир – един непознат светец от Халкидики

Когато през 1821 г. Халкидики въстава*, много хора от околните села бягат със семействата си на Света гора, за да избегнат кланетата и робството на турците. 
Имало е случаи, в които жители на Халкидики не са се отказали от своята вяра и в резултат приели венеца на мъченичеството. Младежът Зафир бил един от тези. Съвсем млад бил единственият от многото малки деца, отведени от Света гора в Солун, който останал верен на Христа.
Точното място на произход все още не е известно, но вероятно е роден в някое от селата в Халкидики. Надяваме се Божият промисъл един ден да ни разкрие селото на новомъченика. 

Службата му е съставена от Атанасий от манастира Симонопетра, а паметта му се чества на 11 юни.

––––––––––––––––––––––––––

В кодекс  743 (6250) на руския манастир „Св. Панталеймон“ на Света Гора се отбелязва: „На светата гора Атон към 1821, 1822, 1823, когато се случи в Гърция въстанието, дойде солунският Абобут паша и подчини Света Гора и много страх настана. След това изпрати хора на Гората и хванал намерените деца, 70 на брой, и ги отведе в Солун, където ги потурчил. Едно, на име Зафир обаче, остана твърдо във вярата и прие мъченическа смърт“.

„Паметта му, непозната за съставителите на синаксари, се отбелязва на Събора на светогорските отци“ (монах Моисей Светогорец, стр. 605)

*През 1821 г. Гърция става първата балканска страна, която предприема борба за независимост от Османската империя. Това е годината, в която започва националноосвободителна война и из цялата страна започват да избухват въстания., бел. прев.

Превод: Асен Андонов
Източник: romfea.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

„Представих си една професия, която прави чудеса“: Скритата мисия на реставраторите

В Националната художествена академия ви срещаме с професия, която често остава скрита, но пък е ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *