Начало / Новини / Руските светогорци отбелязаха настъпването на новата 2016 година по Юлиянския календар

Руските светогорци отбелязаха настъпването на новата 2016 година по Юлиянския календар

На 1/14 януари братята от руския Свято-Пантелеймоновски манастир на Атон молитвено отбелязаха настъпването на юбилейната нова 2016 г. по Юлиянския календар, съобщава порталът «Русский Афон».
В поздравителното слово към братята и поклонниците в обителта 100-годишният игумен на манастира схиархимандрит Йеремия (Алехин) пожела на всички с настъпващата година мир, любов и преуспяване в молитвата. Своите думи той отправи и към всички руски православни. 

 „Пазете любовта, защото така ще привлечете милостта Божия към света и към всички хора.“

 
„Господ е казал на Своите ученици: обичайте се един друг“. Така и аз, недостойният и в старост от грехове, ви казвам: да пребъдва любовта между вас. Без любов, смирение и дълготърпение няма спасение. Ние сме Христови ученици и сме призвани да пазим любовта. Защото, ако оскъднее любовта, ще дойдат нещастия. Днес любовта в света оскъдня. Хората станаха горди, самолюбиви, користолюбиви, плътолюбиви, немилосърдни. Където няма любов, там няма място за Христос. А където няма място за Христос, там няма място и за света. Но вие пазете любовта, за да привлечете милостта Божия към света и към всички хора“ – каза старецът-игумен.
Отец Йеремия също така отбеляза историческата важност на настъпващата година, доколкото тя е юбилейна, свързана със знаменателна дата в историята на Руската църква и Вселенското православие – 1000 години от началото на руското монашество на Атон.
„Тази година е особена за нашата обител – 1000 години тя извършва подвига на молитвата за своето отечество. В предверието на Новата година аз, недостойният ваш отец, ви призовавам, братя мои: стойте в подвига на любовта и молитвата, за да изпрати Господ Своята милост към земното ни отечество“ – каза схиархимандрит Йеремия. След края на Божествената литургия на 1/14 януари в руската светогорска обител беше отправено традиционно благодарение към Господа Бога за настъпването на Новата 2016 година. 

Превод: Ренета Трифонова
Източник: pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *