Начало / Новини / Защо гръцкият президент не се срещна с руския патриарх?

Защо гръцкият президент не се срещна с руския патриарх?

На 15 януари президентът на Гърция Прокопий Павлопулос пристигна в Москва. Той бе поканен от Руската президентска академия на националната икономика и обществена администрация, за да бъде удостоен с научната степен доктор хонорис кауза. Във вчерашния късен следобед гръцкият президент се срещна в Кремъл с президента на Руската Федерация Владимир Путин, с когото обсъдиха международните проблеми.
„В хода на срещата бе планирано да бъдат обсъдени състоянието и перспективите в руско-гръцките отношения, в това число и предвид провеждането през 2016 г. на „кръстосани“ Години на Русия и Гърция“, отбелязаха от пресслужбата на Кремъл.

Това бе първата среща между Путин и Павлопулос. Гръцкият лидер встъпи в длъжност през март миналата година и до този момент не се е срещал с руския си колега. Путин се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас през пролетта миналата година, като след преговорите бе подписан меморандум за провеждането през 2016 г. на Година на Русия в Гърция и Година на Гърция в Русия.
Източници на Romfea.gr съобщиха, че Руският патриарх Кирил не се е срещнал с президента на Гърция Прокопий Павлопулос, както бе предвидено в предварителната програма на срещата. Високопоставени служители от Москва разказаха за Ромфеа, че Прокопий Павлопулос е първият гръцки президент, който не се е срещал с руския патриарх. Те изразиха и  учудването си, че тази среща не се е състояла в една така важна за руснаците година, в която се навършват 1000 години от руското присъствие на Света гора.
Не е ясно дали срещата не се е състояла поради „охладняване“ на отношенията между Гърция и Русия,  или причина са бюрократично-технически неуредици, за които е отговорна дипломатическата служба.  
Според източници на Президентството в южната ни съседка,  на които чрез Twitter се позовава известният гръцки журналист Танасис Авергинос, срещата между гръцкия президент и руския патриарх не се е осъществила, тъй като от гръцка страна не е била поисквана такава. 


По информация на: Romfea.gr 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Теодор Стратилат

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ІV век през времето на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *