Начало / Новини / Защо гръцкият президент не се срещна с руския патриарх?

Защо гръцкият президент не се срещна с руския патриарх?

На 15 януари президентът на Гърция Прокопий Павлопулос пристигна в Москва. Той бе поканен от Руската президентска академия на националната икономика и обществена администрация, за да бъде удостоен с научната степен доктор хонорис кауза. Във вчерашния късен следобед гръцкият президент се срещна в Кремъл с президента на Руската Федерация Владимир Путин, с когото обсъдиха международните проблеми.
„В хода на срещата бе планирано да бъдат обсъдени състоянието и перспективите в руско-гръцките отношения, в това число и предвид провеждането през 2016 г. на „кръстосани“ Години на Русия и Гърция“, отбелязаха от пресслужбата на Кремъл.

Това бе първата среща между Путин и Павлопулос. Гръцкият лидер встъпи в длъжност през март миналата година и до този момент не се е срещал с руския си колега. Путин се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас през пролетта миналата година, като след преговорите бе подписан меморандум за провеждането през 2016 г. на Година на Русия в Гърция и Година на Гърция в Русия.
Източници на Romfea.gr съобщиха, че Руският патриарх Кирил не се е срещнал с президента на Гърция Прокопий Павлопулос, както бе предвидено в предварителната програма на срещата. Високопоставени служители от Москва разказаха за Ромфеа, че Прокопий Павлопулос е първият гръцки президент, който не се е срещал с руския патриарх. Те изразиха и  учудването си, че тази среща не се е състояла в една така важна за руснаците година, в която се навършват 1000 години от руското присъствие на Света гора.
Не е ясно дали срещата не се е състояла поради „охладняване“ на отношенията между Гърция и Русия,  или причина са бюрократично-технически неуредици, за които е отговорна дипломатическата служба.  
Според източници на Президентството в южната ни съседка,  на които чрез Twitter се позовава известният гръцки журналист Танасис Авергинос, срещата между гръцкия президент и руския патриарх не се е осъществила, тъй като от гръцка страна не е била поисквана такава. 


По информация на: Romfea.gr 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *