Начало / Всеправославен събор / Румънският патриарх Даниил – сигурен участник в Шамбези, лоша организация на Фенер пречи на други

Румънският патриарх Даниил – сигурен участник в Шамбези, лоша организация на Фенер пречи на други

На 14.01.2016 г. се състоя първото заседание на Св. Синод на Румънската православна църква за тази година. По информация на basilica.ro, основна точка за обсъждане в дневния ред на архиерейското събрание е било участието на Румънския патриарх Даниил в срещата на предстоятелите на Поместните православни църкви, която ще се проведе в Шамбези (до Женева, Швейцария) в периода 21-28 януари.

Патриарх Даниил е подчертал подготвителния характер на предстоящата среща и важността Румънската православна църква да участва в оценката и утвърждаването на текстовете, чието приемане ще е предмет на Всеправославния събор през юни тази година. С решение на Св. Синод на Румънската православна църква патриарх Даниил е сигурен участник на срещата на високо ниво в Шамбези.
 
 
Припомняме, че в събранието на предстоятелите на Поместните православни църкви няма да участва архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним. Поради неуредени конфликтни взаимоотношения с Вселенската патриаршия той отказа настойчивите покани да присъства на синаксиса и по решение на Св. Синод на Гръцката православна църква от 13.01.2016 г. на срещата в Шамбези ще отидат трима митрополити.
Все още не е потвърдено участието и на Руския патриарх Кирил в заседанието на предстоятелите на Поместните църкви. По последна информация от 12.01.2016 г. в Москова не е получавано официално писмо от Вселенската патриаршия за преместване на синаксиса от първоначално предвидения град Истанбул в Шамбези, каквото беше изискването на Руската патриаршия. Според протойерей Игор Якимчук, секретар по междуправославните отношения в Отдела за външноцърковни връзки на Московския патриарх, цитиран от РИА „Новости”, формата на участие на Руската православна църква в срещата на предстоятелите ще се обсъди след получаване на официално писмо от Фенер за мястото на синаксиса.
Липсата на важен организационен документ – дневен ред за предстоящата среща – влияе и на становището на Св. Синод на Българската православна църква относно участието на Негово Светейшество патриарх Неофит в събранието на предстоятелите на Поместните църкви. Заедно с възможността да не се постигне истинска съборност на предстоятелите в Шамбези, това поставя присъствието на Българския патриарх Неофит  на синаксиса под въпрос.
До предвиденото начало на финалната среща на предстоятелите на Поместните православни църкви преди Вселенския събор през юни остава седмица…

 

По информация от  basilica.ro, pravmir.ru и bg-patriarshia.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *