Начало / Новини / Богоявленските празници в Неврокопска епархия (обзор)

Богоявленските празници в Неврокопска епархия (обзор)

На 6 януари, Богоявление, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев бе отслужена празнична св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. В края на богослужението митрополит Серафим отслужи Велик богоявленски водосвет.
В 11:15 ч. с лития, предшествана от духовия военен оркестър на сухопътните войски в България, духовници и миряни се насочиха към река Градска, където множество желаещи очакваха да извадят кръста от ледените води.

Тази година кръстът бе изваден от 21-годишният Николай Лефтеров. Негово Високопреосвещенство благослови младежа и го дари със златен кръст по традиция наследена от приснопаметния митрополит Натанаил.
След освещаването на водните извори митрополит Серафим поръси със светена вода бойните знамена на офицерите и сержантите от запаса и резерва, войсковата част от Благоевград и началниците на Гранична полиция и Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”.

На 7 януари, деня в който почитаме светия Кръстител и Предтеча Йоан в с. Баня, Разложка духовна околия бе извършено обновление на храм „Св. Георги Победоносец”. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с иконом Янко Русков, архиерейски наместник на Разложка духовна околия и председател на църковното настоятелство, свещ. Георги Хаджигеоргиев и дяконите Никола Чопаков, Велизар Голев и Никола Златински.

В словото си след светата Литургия митрополит Серафим подчерта основополагащата роля на нашата свободна воля в обръщането ни към Бога и следването на Христа: „Бог иска ние с любов да отговорим на Неговата отеческа любов към нас и доброволно да пристъпим към Него като сами направим своя избор да вярваме в Него и да следваме Неговите заповеди“. Също така изтъкна живота и подвига на св. Йоан Кръстител, който е възпят от църковният химнописец като „утринна звезда, която предизвестява скорошния изгрев на Слънцето“ и след св. Богородица е най-почитан сред светиите. 
Високопреосвещеният архиерей честити празника, поздрави именниците и призова християните да бъдат единомислени и с едно сърце и едни уста да славят Бога. Той благодари на всички, които са се потрудили за обновяване на храм „Св. Георги” и благопожела „да обичаме Божия дом, да милеем за него и да имаме грижа за неговото благоукрасяване и опазване“.

Храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ с. Баня, Разложко
За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *