Начало / Новини / Богоявление в храм „Св. Йоан Кръстител“ кв. Мътница, Шумен

Богоявление в храм „Св. Йоан Кръстител“ кв. Мътница, Шумен

Славното Богоявление – Кръщението на нашия Господ Иисус Христос /06.01.2016 г./, тържествено бе отбелязано в шуменския квартал Мътница с Божествена св. Литургия и Велик Водосвет.
Десетки християни взеха молитвено участие в богослужението, почерпиха за домовете си св. Богоявленска вода и бяха поръсени с нея в храма за душевно и телесно здраве и за освещаване на цялото човешко естество, чрез осветеното водно естество.

Богоявление е празник, който съединява Небето със земята. Той ни напомня за Кръщението на Спасителя в реката Йордан, за слизането на Дух Светий над Сина Божий и за гласа, който се чува от висините: „Този е Моят възлюбен Син, върху когото е Моето благоволение. Него слушайте!” /Мат.3:17/. Не може пред тази мистична картина, колената ни да не се прегънат и сърцата ни да не се издигнат!
Не трябва да забравяме, че хората имат нужда и от духовна храна. Тази храна може да им бъде дадена в Тайнствата на светата Православна църква, в Нейните празници, традиции и обичаи. Вярващите търсят своя Творец, търсят Бога и го намират в богослужението, където на трапезата са поставени плодовете на любовта, на мира, на милосърдието.
Богоявление е свещено напомняне на всеки един от нас, че „тъй нам подобава да изпълним всяка правда“. Оная правда, която трябва да изпълним е нашето задължение към Бога и братята ни, да обичаме.

Честито Богоявление!

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *