Начало / Новини / Света гора с официална позиция против легализирането на еднополовите „съюзи“

Света гора с официална позиция против легализирането на еднополовите „съюзи“

Спешно послание до депутатите на гръцкия парламент отправи Светия Кинот на Света Гора Атон. Представители на всички атонски манастири единодушно застанаха против легализацията на еднополовите бракове. Обръщайки се към депутатите, светогорските отци помолиха за отлагане на гласуването, „за да може адекватно да се вземе предвид волята на гръцкия народ“, съобщава AgionOros.

В документа се изразява „безпокойството на Света Гора Атон по повод заплашителните отклонения от нормалността (а днес вече и на законодателно равнище) от началата и ценностите, съставляващи основата на православната идентичност и гръцката култура“.
„Като православни християни, ние изпитваме дълбоко уважение към личния избор на всеки човек, на неговото право да участва в Църквата или да се дистанцира от нея. Ние изхождаме от това, че никой няма право да отнема дадената от Бога Ценност, каквато е човешката свобода.
В същото време позицията, която приравнява „еднополовите двойки“ към семейство, с всички произтичащи от това правови и социални последствия ( в това число и осиновяването на деца), встъпва в пълно противоречие с обичаите на нашия народ и изглежда като провокация и предизвикателство към гръцкия народ“.
Светогорци молят правителството и депутатите, на които „гръцкия народ е поверил своята съдба“, да вземат под внимание това послание, изпълнено с „безпокойство и искрена грижа за бъдещето на страната“:“молим ви да свалите от гласуване този законопроект, особено в навечерието на великия празник Рождество Христово. Възможно е временното оттегляне на закона да даде възможност за неговото по-детайлно обсъждане и ще представи възможност на гръцкия народ да изрази своята позиция по този въпрос“.
Припомняме, че късно вечерта на 22.12.2015г. парламентът на Гърция одобри законопроект за правата на човека, който позволява гражданското партньорство между еднополови двойки, въпреки протестите на опозицията, политически партии и православната църква, предаде „Ройтерс“. Текстът беше приет от 300 членния гръцки парламент с гласовете на 193 депутати от 249 присъстващи, а 56 се обявиха против.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *