Начало / За нас / Любопитно / За музиката, вярата и децата

За музиката, вярата и децата

Рождество Христово  мина, но празненството още е в своята кулминация, защото предстоят и светлите празници на Обрезание Господне и на Богоявление. Срещаме ви с Олга Цветкова, която се занимава с православна музика. Наскоро издаде и своя CD албум, който е определян като православен музикален бисер. Повече вижте в текста на Ангел Карадаков.

Завършила е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив със специалност музикална педагогика и естетика. Специализирала е в областта на музикалната педагогика в департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийски университет „Св. Климент Охридски” . Има дългогодишен педагогически опит, работи като концертиращ артист (виолончелистка) в инструментално трио  Мелодии артист изпълнител класическо пеене в Музикално-драматичен театър ,,Константин Кисимов“ Велико Търново. Носител е на награди от национални и международни конкурси, и фестивали. Завършила е и Богослофския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 2009 г. От същата година е и сътрудник на Културно-просветния отдел към Св. Синод на БПЦ.
Това е историята на една обикновена християнка с необикновено сърце. Срещам ви с Оля Теодорова,  която наскоро издаде и новия музикален (двоен) СD албум „Православна музика за малки и големи“, изданието е на Ловчанска Света Митрополия. Определян от специалистите като „православен музикален бисер“, албумът съдържа детски православни песни, инструменталите към тях, празнични тропари, литургийни и други църковни песнопения, както и стихове с духовна поезия. Проектът е реализиран с благословението и помощта на Ловчанския митрополит Гавриил.на въпроса ми защо се е решила да прави нещо толкова различно, а именно да насочва православната музика и към децата Оля ми отговоря съвсем лаконично, типично в стила на православния християнин. Исках да бъда полезна на Църквата, казва тя и се насочих в областта на музиката, тъй като имам музикално и богословско образование, както и дългогодишна педагогическа практика.
Изданието, представено от Ловчанска митрополия е двойно. Първият диск на албума съдържа детски песни с православна тематика и религиозна поезия в изпълнение на детска вокална група „Малчугани“ към Музикален център „Art Libitum“ с художествен ръководител Йордан Владев. Музиката е композирана от Олга Цветкова и е по стихове на архим. Серафим (Алексиев), мон. Валентина (Друмева) и г-жа Росица Николова. Аранжиментите са на Йордан Владев и Иво Минков. Дизайнът на книжката с илюстрации е на Калина Пиронкова. 
Поезията поместена в първия диск е дало на архим. Серафим (Алексиев), Росица Николова и Магдалина Ковачева. 
Вторият диск на албума съдържа 35 празнични тропари и кондаци от неподвижния и подвижен годишен богослужебен кръг, както и множество песнопения. Изпълнението е на известния църковен псалт Никола Антонов – дългогодишен певец и солист към едни от най-престижните църковни хорове в България.
Песнопенията ще могат да се използват и в часовете по Религия, уверява ме Оля, тъй като тези два албума представляват малка православна енциклопедия.
„Избрах заглавието Православна музика за малки и големи, защото включва голям възрастов диапазон”, споделя Оля. В албума има общо 66 изпълнения от детски песни и поезия до празнични тропари, които се използват в богослужението.
Албумът ,,Православна музика за малки и големи“ се препоръчва от доц. д-р Магдалена Легкоступ, специалист в областта на методиката на религиозното обучение, като музикално пособие по предмета Религия-Православие. Той може да бъде полезен както в общообразователното училище, така и в културно-просветните православни енорийски центрове и неделни училища, в духовните семинарии и богословски факултети.
Новопоявилият се продукт е и плод от дългогодишната работа на Културно-просветния отдел към Св. Синод, който от доста време насам работи за привличането на повече младежи към вярата, като акцентира работата си не само върху обучението по Религия в училищата, а и в катехизационните центрове по епархии. Тези два диска са и музикално пособие и за часовете по Религия-Православие. 
Ловчанска митрополия работи за децата. Това е втори музикален албум, който издаде, както и  литература. Имах морална и финансова подкрепа именно от митрополията, за което й благодаря”, казва на изпроводяк Оля. Питам я днес от какво най-много се нуждаем. „Нуждаем се от това да се научим да държим на Православието и ценностите Му, да живеем според Христовите повели. Тогава ще сме наистина добре”, казва Оля и се усмихва, защото това, което казва е самата истина.

Дали ще се издаде и второ издание на този албум през новата 2016 г. предстои да видим, но едно е ясно, че Българската православна църква, работи и ще работи, за да утвърди в децата моралните устои на спасителното за душата и тялото Христово учение, което е просъществувало вече 2015 г. 

Песен от СD албума ,,Православна музика за малки и големи“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца от детската градина в с. Маринка посетиха местния храм за празника на Светия Дух

Децата от детска градина „Пролетна дъга“, с. Маринка, уважиха храмовия празник на местната църква „Свети ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *