Начало / За нас / Любопитно / За музиката, вярата и децата

За музиката, вярата и децата

Рождество Христово  мина, но празненството още е в своята кулминация, защото предстоят и светлите празници на Обрезание Господне и на Богоявление. Срещаме ви с Олга Цветкова, която се занимава с православна музика. Наскоро издаде и своя CD албум, който е определян като православен музикален бисер. Повече вижте в текста на Ангел Карадаков.

Завършила е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив със специалност музикална педагогика и естетика. Специализирала е в областта на музикалната педагогика в департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийски университет „Св. Климент Охридски” . Има дългогодишен педагогически опит, работи като концертиращ артист (виолончелистка) в инструментално трио  Мелодии артист изпълнител класическо пеене в Музикално-драматичен театър ,,Константин Кисимов“ Велико Търново. Носител е на награди от национални и международни конкурси, и фестивали. Завършила е и Богослофския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 2009 г. От същата година е и сътрудник на Културно-просветния отдел към Св. Синод на БПЦ.
Това е историята на една обикновена християнка с необикновено сърце. Срещам ви с Оля Теодорова,  която наскоро издаде и новия музикален (двоен) СD албум „Православна музика за малки и големи“, изданието е на Ловчанска Света Митрополия. Определян от специалистите като „православен музикален бисер“, албумът съдържа детски православни песни, инструменталите към тях, празнични тропари, литургийни и други църковни песнопения, както и стихове с духовна поезия. Проектът е реализиран с благословението и помощта на Ловчанския митрополит Гавриил.на въпроса ми защо се е решила да прави нещо толкова различно, а именно да насочва православната музика и към децата Оля ми отговоря съвсем лаконично, типично в стила на православния християнин. Исках да бъда полезна на Църквата, казва тя и се насочих в областта на музиката, тъй като имам музикално и богословско образование, както и дългогодишна педагогическа практика.
Изданието, представено от Ловчанска митрополия е двойно. Първият диск на албума съдържа детски песни с православна тематика и религиозна поезия в изпълнение на детска вокална група „Малчугани“ към Музикален център „Art Libitum“ с художествен ръководител Йордан Владев. Музиката е композирана от Олга Цветкова и е по стихове на архим. Серафим (Алексиев), мон. Валентина (Друмева) и г-жа Росица Николова. Аранжиментите са на Йордан Владев и Иво Минков. Дизайнът на книжката с илюстрации е на Калина Пиронкова. 
Поезията поместена в първия диск е дало на архим. Серафим (Алексиев), Росица Николова и Магдалина Ковачева. 
Вторият диск на албума съдържа 35 празнични тропари и кондаци от неподвижния и подвижен годишен богослужебен кръг, както и множество песнопения. Изпълнението е на известния църковен псалт Никола Антонов – дългогодишен певец и солист към едни от най-престижните църковни хорове в България.
Песнопенията ще могат да се използват и в часовете по Религия, уверява ме Оля, тъй като тези два албума представляват малка православна енциклопедия.
„Избрах заглавието Православна музика за малки и големи, защото включва голям възрастов диапазон”, споделя Оля. В албума има общо 66 изпълнения от детски песни и поезия до празнични тропари, които се използват в богослужението.
Албумът ,,Православна музика за малки и големи“ се препоръчва от доц. д-р Магдалена Легкоступ, специалист в областта на методиката на религиозното обучение, като музикално пособие по предмета Религия-Православие. Той може да бъде полезен както в общообразователното училище, така и в културно-просветните православни енорийски центрове и неделни училища, в духовните семинарии и богословски факултети.
Новопоявилият се продукт е и плод от дългогодишната работа на Културно-просветния отдел към Св. Синод, който от доста време насам работи за привличането на повече младежи към вярата, като акцентира работата си не само върху обучението по Религия в училищата, а и в катехизационните центрове по епархии. Тези два диска са и музикално пособие и за часовете по Религия-Православие. 
Ловчанска митрополия работи за децата. Това е втори музикален албум, който издаде, както и  литература. Имах морална и финансова подкрепа именно от митрополията, за което й благодаря”, казва на изпроводяк Оля. Питам я днес от какво най-много се нуждаем. „Нуждаем се от това да се научим да държим на Православието и ценностите Му, да живеем според Христовите повели. Тогава ще сме наистина добре”, казва Оля и се усмихва, защото това, което казва е самата истина.

Дали ще се издаде и второ издание на този албум през новата 2016 г. предстои да видим, но едно е ясно, че Българската православна църква, работи и ще работи, за да утвърди в децата моралните устои на спасителното за душата и тялото Христово учение, което е просъществувало вече 2015 г. 

Песен от СD албума ,,Православна музика за малки и големи“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *