Начало / Интервюта / мнения / Митрополит Серафим: „Бог ни дава възможността и ние да Го приемем също с любов“

Митрополит Серафим: „Бог ни дава възможността и ние да Го приемем също с любов“

Рождественско послание до клира и миряните на Неврокопска епархия

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14)

Обични в Господа, братя и сестри, наши духовни чеда, скъпи гости на Неврокопска епархия,
Раждането на Иисус Христос е единствено и неповторимо събитие в цялата история на човешкото съществуване. Въплъщението и раждането на Единородния Божий Син е проява на съвършената Божия любов към човека. Бог ни дава възможността и ние да Го приемем също с любов, не ни принуждава към спасение, а ни го дарява.
Христовото Раждане е първото Божие явяване в света, но предстои и второ. Първото – е израз и присъствие на любовта в изявяване на истината и справедливостта. Второто – ще бъде явяване на правдивостта по отношение на любовта на човека към Бога и към ближния. При първото Бог дойде , за да посее словото Си и да пролее кръвта Си, а при Второто – ще дойде, за да събере плодовете Си – праведниците и светиите.

Възлюбени чеда на светата ни Църква, 
съпреживяваме заедно с всички вас радостта от настоящия велик християнски празник Рождество Христово. И тази година родилият се Богомладенец стопля човешките сърца и ни дарява с преизобилната Божия благодат, сила, утеха и радост, „която ще бъде за всички човеци” (Лука 2:10) според благовестието на явилите се ангели край Витлеем . Вдъхва ни надежда, духовно веселие и мир. Въплътяването на нашия Господ Иисус Христос и явяването Му в света е най-великото чудо извършено някога на земята.То е единствено, друго Боговъплъщение – няма. По думите на св. Иоан Златоуст: „Мнозина мъртви са възкръсвали. От Девица обаче не се е родил никой друг”. Приемането на плът от Бог Слово е най-човеколюбивото Божие дело и както свидетелства св. Григорий Богослов: „Бог иска да даде криле на душата. Да я отнеме от (властта) на света и да я спаси. Той желае да запази Своя образ в нея и ако той бъде застрашен (от помрачаване) – да го съхрани”.
Съгласно ангелския поздрав: „Ето, благовестя ви голяма радост” (Лука 2:10) и ние днес прославяме Бога за великата Му милост и неизчерпаема любов, проявена към всички човеци, защото явяването на Единородния Божи Син Иисус Христос в света донесе истинския мир.
„Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Иоан 14:27). Господ ни дава истинския, непоколебим мир, който Той има в Себе Си в неограничена степен. А онова, което ни дава светът е измамно, преходно и лицемерно. Днес, тези думи на Спасителя ни утешават повече от всякога, защото те свидетелстват за благодатната възможност, с която Бог ни е удостоил – да имаме самия Него и Неговия мир в душите си. „Това ви казах, за да имате в Мене мир. В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света” (Иоан 16:33). 
В тревожното ни и напрегнато ежедневие, в неспокойния и несигурен съвременен свят единствената твърда и непоколебима опора за нас е Господ Иисус Христос, Който се роди, за да победи света и злото в него и ни дарува тази Своя победа. Само ако живеем така, че да Го приемем и задържим в себе си, сърцата ни винаги ще бъдат изпълнени с Неговия мир. Тогава никакви външни беди и опасности няма да ни разколебаят и безпокоят. 
От дълбочината на сърцето си се молим Христовият мир и Неговата любов винаги да пребъдват между човеците, та „единодушно и с едни уста” (Рим. 15:6) да Го възпяваме, прославяме и величаем. Вярваме, че всички ние, които сме членове на Живото Тяло на нашия Господ Иисус Христос, ще пребъдваме в единството на вярата и в духовно общение, бидейки причастници на неизчерпаемата Божия благодат. Св. Атанасий Велики ни призовава: „Бог се въчеловечи, нека ние да се обожествим”. 
Честито Рождество Христово! Господ Иисус Христос да благослови и да укрепи живота и делата на всички Ви!
Отечески пожелаваме настъпващата 2016 година да бъде година на мир, любов и уважение към образа Божи – човека.

Честита и благословена 2016 година!

Христос се роди!

Неврокопски митрополит Серафим

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *