Начало / Новини / Патриарх Неофит се срещна с президента на Гърция

Патриарх Неофит се срещна с президента на Гърция

Официална среща между Българския патриарх Неофит и президента на Гърция Прокопис Павлопулос се състоя днес в Синодалната палата. 
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Срещата с предстоятеля на Българската православна църква е част от програмата на официалното двудневно посещение на президента на южната ни съседка в България.

Патриарх Неофит благодари на високия си гост за вниманието към БПЦ, което ръководителите на Гърция винаги са оказвали, като намират време в напрегната си програма при официалните посещения да посетят Синодната палата и заявят своето уважение към Българския патриарх и синодалните архиереи. Той каза още, че с архиереите на Еладската архиепископия винаги са ни свързвали топли братски отношения и активно сътрудничество и изрази надежда, че ще бъде така и занапред. Това сътрудничество между йерарсите на Българската православна църква и Гръцката православна църква се разпростира и върху духовната грижа за православните християни в диаспората.
Президентът Павлопулос от своя страна заяви, че счита православието за основен стълб на нашите две страни, че то е важен обединяващ фактор между двата ни народа и наша обща грижа и задължение е то да намери своето достойно място в културата на обединена Европа. Той изрази готовността на светската власт в Гърция да съдейства при организацията на Великия всеправославен събор. 
Програмата на посещението на гръцкия президент включва и срещи с Президентът Росен Плевнелиев,  с председателката на Народното събрание Цецка Цачева и с българския премиер Бойко Борисов, както и удостояване на госта с титлата Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.                                                   

Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *