Начало / Новини / Патриарх Неофит се срещна с президента на Гърция

Патриарх Неофит се срещна с президента на Гърция

Официална среща между Българския патриарх Неофит и президента на Гърция Прокопис Павлопулос се състоя днес в Синодалната палата. 
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Срещата с предстоятеля на Българската православна църква е част от програмата на официалното двудневно посещение на президента на южната ни съседка в България.

Патриарх Неофит благодари на високия си гост за вниманието към БПЦ, което ръководителите на Гърция винаги са оказвали, като намират време в напрегната си програма при официалните посещения да посетят Синодната палата и заявят своето уважение към Българския патриарх и синодалните архиереи. Той каза още, че с архиереите на Еладската архиепископия винаги са ни свързвали топли братски отношения и активно сътрудничество и изрази надежда, че ще бъде така и занапред. Това сътрудничество между йерарсите на Българската православна църква и Гръцката православна църква се разпростира и върху духовната грижа за православните християни в диаспората.
Президентът Павлопулос от своя страна заяви, че счита православието за основен стълб на нашите две страни, че то е важен обединяващ фактор между двата ни народа и наша обща грижа и задължение е то да намери своето достойно място в културата на обединена Европа. Той изрази готовността на светската власт в Гърция да съдейства при организацията на Великия всеправославен събор. 
Програмата на посещението на гръцкия президент включва и срещи с Президентът Росен Плевнелиев,  с председателката на Народното събрание Цецка Цачева и с българския премиер Бойко Борисов, както и удостояване на госта с титлата Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките.                                                   

Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *