Начало / Новини / Почина проф.Тотю Тотев от Шуменския Университет

Почина проф.Тотю Тотев от Шуменския Университет

На 06 декември 2015 г. след продължително боледуване почина проф. Тотю Тотев, дългогодишен преподавател по археология в Шуменски университет „еп.Константин Преславски“.

Опелото ще бъде отслужено на 08 декември 2015 г. от 11:30 ч. в храм „Св“Възнесение“ гр.Шумен, от 13:00 ч. – централен гробищен парк.


Роден е на 22 декември 1930 г. в с. Кръшно, община Търговище. Завършва теология в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ през 1956 г. Като научен сътрудник по средновековна археология работи повече от 30 години в Археологическия институт в Шумен, филиал на БАН. Ръководил е археологически разкопки и проучвания в Плиска, Велики Преслав и на други паметници от епохата на Първото българско царство. Особено важни са приносите му в изучаване на преславската художествена култура и старобългарското материално и духовно творчество през IX-Х век. От 1990 г. е университетски професор и чете лекции по библейска и църковна археология, християнско изкуство, средновековна българска култура и история на Византия в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 1992 до 1995 г. е декан на Факултета по българска филология, история и теология, а от 1996 до 2000 г. – ректор на Шуменския университет. Там, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Свободния университет във Варна чете лекции по църковна археология и християнско изкуство. Автор е на 10 монографии и над 200 научни студии и статии.
През 2001 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен. Почетен доктор на Шуменския университет.


Бог да прости и упокои проф. Тотев в селенията на праведните и го помилва.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *