Начало / Новини / Храм „Св. Николай“ в Пловдив кандидатства за „Сграда на годината“

Храм „Св. Николай“ в Пловдив кандидатства за „Сграда на годината“

Най- новият Пловдивски храм „Св.Николай Чудотворец” е представен да участва в Националния конкурс „Сграда на годината” България 2015, информират от Пловдивска св. Митрополия.
На 9 Май в Пловдив бе осветен най-новият храм в чест и памет на свети Николай Мирликийски Чудотоврец. „Храмове строят онези, до които Бог се е докоснал по неведомите свои пътища, и ги е призовал”, заяви в словото си Пловдивският митрополит Николай. Архиереят награди с орден „Св.ап. Ерм” – I-ва степен и почетна грамота основният ктитор и дарител в изграждането на храма – Кирил Василев, управител на „ХМЦ”. Храмът “Свети Николай – Чудотворец” в Пловдив е еднокорабна, еднокуполна базилика в руски стил.

До самият храм се издига камбанария с два часовника.За изграждането на този нов храм са използвани сложни метални конструкции, благодарение на които той е по-гъвкав при земетръсни условия и значително по-лек от подобни зданията на стандартно строителство. Височината от основата до върха на кръста върху купола е 22 метра, а на часовниковата камбанария с кръста – 24 метра. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на Киево-Печорска лавра. Първата копка на църквата „Св. Николай Чудотворец“ бе направена на 6 декември 2010 г., като активните строителни дейности започнаха през юли 2011 г. Идеята за вида на храма грабва ктитора Кирил Василев при едно негово работно посещение в украинския град Николаевск. По предложение на Пловдивския митрополит Николай храмът е проектиран и изпълнен не като точно копие на оригинала, а е 2,5 пъти по-голям. За църковния градеж е предоставен безвъзмездно общински терен с площ 1195 кв. м в ж.к. „Отдих и култура”, в непосредствена близост с Братската могила и Мall Plovdiv. Проектът е изготвен безвъзмездно от екип на „Арконт-А“ с ръководител арх. Илко Николов. За първи път в историята на строителството на храмове в България тук е издигнат метален купол. Куполът на „Св. Николай” е с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 м, и е произведен в производствената база на „ХМЦ“ . Фасадата на храма е в традиционен руски стил: бледо жълти фасади с бели декоративни елементи, над които се издига син купол, обсипан със златисти звезди и заобиколен от по-малки златисти куполи. Подовата настилка на храма е от четири вида гранит. Общо за храма са отлети 6 камбани, като най-голямата е 200 кг, а най-малката – 30 кг. Иконостасът, с размери 7,25х7,50 м, е истинско произведение на изкуството, сътворено от учители и ученици от “ Професионалната гимназия по архитектура и дървообработване ” в гр.Пловдив. Носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа с позлата. Храмът е изписан от завършили „Иконопис” във Великотърновския университет художници, по проект одобрен от Пловдивската митрополия.

Текст и снимка: Пловдивска митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *