Начало / Новини / Храм „Св. Николай“ в Пловдив кандидатства за „Сграда на годината“

Храм „Св. Николай“ в Пловдив кандидатства за „Сграда на годината“

Най- новият Пловдивски храм „Св.Николай Чудотворец” е представен да участва в Националния конкурс „Сграда на годината” България 2015, информират от Пловдивска св. Митрополия.
На 9 Май в Пловдив бе осветен най-новият храм в чест и памет на свети Николай Мирликийски Чудотоврец. „Храмове строят онези, до които Бог се е докоснал по неведомите свои пътища, и ги е призовал”, заяви в словото си Пловдивският митрополит Николай. Архиереят награди с орден „Св.ап. Ерм” – I-ва степен и почетна грамота основният ктитор и дарител в изграждането на храма – Кирил Василев, управител на „ХМЦ”. Храмът “Свети Николай – Чудотворец” в Пловдив е еднокорабна, еднокуполна базилика в руски стил.

До самият храм се издига камбанария с два часовника.За изграждането на този нов храм са използвани сложни метални конструкции, благодарение на които той е по-гъвкав при земетръсни условия и значително по-лек от подобни зданията на стандартно строителство. Височината от основата до върха на кръста върху купола е 22 метра, а на часовниковата камбанария с кръста – 24 метра. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на Киево-Печорска лавра. Първата копка на църквата „Св. Николай Чудотворец“ бе направена на 6 декември 2010 г., като активните строителни дейности започнаха през юли 2011 г. Идеята за вида на храма грабва ктитора Кирил Василев при едно негово работно посещение в украинския град Николаевск. По предложение на Пловдивския митрополит Николай храмът е проектиран и изпълнен не като точно копие на оригинала, а е 2,5 пъти по-голям. За църковния градеж е предоставен безвъзмездно общински терен с площ 1195 кв. м в ж.к. „Отдих и култура”, в непосредствена близост с Братската могила и Мall Plovdiv. Проектът е изготвен безвъзмездно от екип на „Арконт-А“ с ръководител арх. Илко Николов. За първи път в историята на строителството на храмове в България тук е издигнат метален купол. Куполът на „Св. Николай” е с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 м, и е произведен в производствената база на „ХМЦ“ . Фасадата на храма е в традиционен руски стил: бледо жълти фасади с бели декоративни елементи, над които се издига син купол, обсипан със златисти звезди и заобиколен от по-малки златисти куполи. Подовата настилка на храма е от четири вида гранит. Общо за храма са отлети 6 камбани, като най-голямата е 200 кг, а най-малката – 30 кг. Иконостасът, с размери 7,25х7,50 м, е истинско произведение на изкуството, сътворено от учители и ученици от “ Професионалната гимназия по архитектура и дървообработване ” в гр.Пловдив. Носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа с позлата. Храмът е изписан от завършили „Иконопис” във Великотърновския университет художници, по проект одобрен от Пловдивската митрополия.

Текст и снимка: Пловдивска митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *