Начало / Новини / Филм за Св. Йоан Рилски ще има премиера на 9 декември в Сандански

Филм за Св. Йоан Рилски ще има премиера на 9 декември в Сандански

На 9 декември, сряда, от 18:00 ч. в залата на Общински съвет Сандански ще се състои премиерата на филма на Валери Яков и Красимир Кушев – „Десницата на св. Иван Рилски”. В документалния филм ще бъдат изложени нови аргументи за това как дясната китка от мощите на Свети Иван Рилски попада на гръцкия остров Тинос, където в девическия манастир Кехровуни се пази десницата на Свети Иван Рилски, покровител на българския народ. Премиерата на филма ще посети и Неврокопският Митрополит Серафим.

На 3 юни за първи път български телевизионен екип бе допуснат в девическия манастир „Успение Богородично“ на гръцкия остров Тинос, където се съхранява десницата на Свети Иван Рилски, съобщи тогава БНТ-2. Там екип от Регионален телевизионен център Благоевград документираха липсващата част от мощите на Светеца, които от 1469 година са в Рилската обител.
Според изследвания на руски и гръцки учени десницата на българския светец, която от края на 10 в. е била в руския град Рилски, е пренесена преди повече от столетие в Гърция.
Монахиня Юлияния, игуменка на манастира „Успение Богородично“ каза тогава, че “десницата е донесена от един  монах – Гаврил от Сирос и подарена на тогавашната игуменка Теодосия Кардици. Но точно кога не ми е известно. Но със сигурност зная, че целебната ѝ сила е помогнала на много хора.”
Архимандрит Яков, юфимерий на манастир пък поясни, че “Свети Йоан от Рила е символ на духовното единство между българи и гърци. Той е послание за любов, разбирателство и приятелство между нашите народи.” Със своите 700 църкви и манастири остров Тинос е сред най-посещаваните места в православния свят. На него се намира и най-големият на Цикладските острови християнски храм „Света Богородица“, прочут с чудодейната икона Благовещение. Именно там тържествена литургия отслужи Неврокопският митрополит Серафим, с чието съдействие екипът подготвя документалния филм „Десницата на Св. Йоан Рилски“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *