Начало / Новини / Филм за Св. Йоан Рилски ще има премиера на 9 декември в Сандански

Филм за Св. Йоан Рилски ще има премиера на 9 декември в Сандански

На 9 декември, сряда, от 18:00 ч. в залата на Общински съвет Сандански ще се състои премиерата на филма на Валери Яков и Красимир Кушев – „Десницата на св. Иван Рилски”. В документалния филм ще бъдат изложени нови аргументи за това как дясната китка от мощите на Свети Иван Рилски попада на гръцкия остров Тинос, където в девическия манастир Кехровуни се пази десницата на Свети Иван Рилски, покровител на българския народ. Премиерата на филма ще посети и Неврокопският Митрополит Серафим.

На 3 юни за първи път български телевизионен екип бе допуснат в девическия манастир „Успение Богородично“ на гръцкия остров Тинос, където се съхранява десницата на Свети Иван Рилски, съобщи тогава БНТ-2. Там екип от Регионален телевизионен център Благоевград документираха липсващата част от мощите на Светеца, които от 1469 година са в Рилската обител.
Според изследвания на руски и гръцки учени десницата на българския светец, която от края на 10 в. е била в руския град Рилски, е пренесена преди повече от столетие в Гърция.
Монахиня Юлияния, игуменка на манастира „Успение Богородично“ каза тогава, че “десницата е донесена от един  монах – Гаврил от Сирос и подарена на тогавашната игуменка Теодосия Кардици. Но точно кога не ми е известно. Но със сигурност зная, че целебната ѝ сила е помогнала на много хора.”
Архимандрит Яков, юфимерий на манастир пък поясни, че “Свети Йоан от Рила е символ на духовното единство между българи и гърци. Той е послание за любов, разбирателство и приятелство между нашите народи.” Със своите 700 църкви и манастири остров Тинос е сред най-посещаваните места в православния свят. На него се намира и най-големият на Цикладските острови християнски храм „Света Богородица“, прочут с чудодейната икона Благовещение. Именно там тържествена литургия отслужи Неврокопският митрополит Серафим, с чието съдействие екипът подготвя документалния филм „Десницата на Св. Йоан Рилски“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия

На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *