Начало / Новини / Никулден в страната (хроника)

Никулден в страната (хроника)

Снимка: Атанас Димитров – АтаДим

Днес Православните християни честват паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. По повод празника в цялата страна бяха отслужени празнични богослужения. Представяме ви и следната хроника подготвена от нашия екип. 

В Софийска епархия няколко от храмовете почетоха своя храмов празник. Св. Литургия бе отслужена в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, от предстоятеля на храма – свещеник Николай Нешев. Храмовият си празник, малкия софийски храм посрещна изпълнен с множество вярващи, дошли от всякъде, за да вземат участие в празничната богослужба.
Патриарх Неофит възглави св. Богослужба в гр. Елин Пелин в храм „Св. Николай Мирликийски“. В края на богослужението той поздрави духовниците, миряните и управниците на града с сърдечен благослов. Пожела им винаги да следват в живота си св. Николай и да имат пред себе си живота му. Повече от 250 жители на община

Снимка: Община Ловеч

Ловеч получиха днес безплатно рибно ястие за Никулден. Раздадена бе рибена чорба и питка на всеки желаещ, дошъл пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града малко преди обед. 
Във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната св. Божествена литургия. Веднага след тържествената служба от храма тръгна литийно шествие по ул. „Злетово“ и бул. „Народни будители“ до центъра на квартала. 
В 12 часа пред паметника на Доброволеца до Народно читалище “Просвета 1927“ започна празничната програма, в която се включиха възпитаници на читалището и ученици от СОУ „Любен Каравелов“. От 13 часа Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети традиционния за този ден рибен курбан, който бе раздаден на миряните за здраве и благоденствие.

Снимка: Станислав Цонов

По случaй Никулден в митрополитския хрaм „Св.Николaй“ във Враца, бе отслужена от Трaянополския епископ Киприян Св. Литургия, в която молитвеното учaстие взе и епaрхийския aрхиерей Врачанският митрополит Кaлиник. В края на богослужението митрополитът благослови вярващите, като им пожела св. Николай да ги закриля и пази от всякакви опасности. Днес в Бургас по повод храмовия празник на храм „Св. Николай Мирликийски“ Сливенският митрополит Йоаникий възглави Св. Богослужба, която започна от 9 часа. В края на богослужението той пожела на християните много дълги години да идват в храма и винаги да следват в живота си заветите на Св. Николай Чудотворец. 

Снимка: Видинска митрополия

С подобаващо духовно тържество бе почетена паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец r в старопрестолния град на бреговете на белия Дунав – ВидинСветата Божествена литургия в празнуващия митрополитски храм „Св. Николай” бе отслужена от Видинския митрополит Дометиан, в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп,  архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия и председател на храма, както и духовници от епархията. Проповед за неделята и празника произнесе архимандрит Евтимий, както в края на богослужението и Видинският митрополит Дометиан, който подтикна вярващите да отворят сърцата си за благия благочестив живот на светителя Николай и да подражават на живота и делата му.

Снимка: Пловдивска митрополия

Пловдивският митрополит Николай възглави празничното богослужение в храм „ Св. Николай Чудотворец ” кв. ” Христо Смирненски ”, град Пловдив. Митрополит Николай честити празника на всички именници, благослови присъстващите миряни и пожела пожела Бог да ги дари със здраве, душевно спасение и изцеление от болести. Самият митрополит Николай също получи сърдечни поздрави за празника. В съслужение с митрополит Николай бяха Иопийски архиепископ Дамаскин, Велички епископ Сионий, Игумен на Троянската Св. Обител, Знеполски епископ Арсений и десетки духовници от цялата Пловдивска епархия. След литургията пред храма бе осветен рибен курбан, хляб и риба.

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *