Начало / Новини / Папа Франциск към Патриарх Вартоломей: няма пречки за евхаристийното общение

Папа Франциск към Патриарх Вартоломей: няма пречки за евхаристийното общение

Сензационно послание на Римския папа до Вселенския патриарх Вартоломей бе съобщено от радио Ватикана. В посланието се казва, че „вече няма препятствия за евхаристийно общение“. В края на словото си Папата се обръща към патриарх Вартоломей и всички православни вярващи с молба те да се молят за извънредния Юбилей на милосърдието, като на свой ред уверява в молитви по случай всички чествания на православната църква, особено за Великия всеправославен събор“.

Това пожелание отправи Папа Франциск при приключване на литургията, отслужена на стадиона в Банги (ЦАР), на празника на Свети Андрей – покровител на православната църква. Папата изпрати и писмено послание, което бе прочетено на 30.11 в патриаршеската църква „Свети Георги Победоносец“ във Фенер от кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване единството на християните, който ръководи делегацията на Светия Престол в рамките на традиционната размяна на визити за патронните празници.
В саморъчно написания текст, Папата  изразява своята „братска обич и духовна близост“ към архиепископа на Константинопол, в „дълбоко единение на вяра и милосърдие“.
„Светът днес има голяма нужда от помирение, особено при наличието на толкова много пролята кръв по време на скорошните терористични атаки“, казва папа Франциск. „Ние можем да придружим жертвите с нашата молитва и да подновим ангажимента си за един траен мир, насърчавайки диалога между религиите“, пише Папата в посланието си, като добавя, че „за напредъка по пътя ни към пълното единение, трябва да продължаваме да се вдъхновяваме от жеста на помирение и мир“ на Папа Павел VІ и на патриарх Атинагор, които, преди 50 години, на 7 декември 1965 г., подписаха общата католическо-православна декларация, с която премахнаха взаимните отлъчвания от 1054 г.
Посланието на папата завършва с поздрави към Вартоломей за неговата дейност по опазването на околната среда. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *