Начало / Новини / Папа Франциск към Патриарх Вартоломей: няма пречки за евхаристийното общение

Папа Франциск към Патриарх Вартоломей: няма пречки за евхаристийното общение

Сензационно послание на Римския папа до Вселенския патриарх Вартоломей бе съобщено от радио Ватикана. В посланието се казва, че „вече няма препятствия за евхаристийно общение“. В края на словото си Папата се обръща към патриарх Вартоломей и всички православни вярващи с молба те да се молят за извънредния Юбилей на милосърдието, като на свой ред уверява в молитви по случай всички чествания на православната църква, особено за Великия всеправославен събор“.

Това пожелание отправи Папа Франциск при приключване на литургията, отслужена на стадиона в Банги (ЦАР), на празника на Свети Андрей – покровител на православната църква. Папата изпрати и писмено послание, което бе прочетено на 30.11 в патриаршеската църква „Свети Георги Победоносец“ във Фенер от кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване единството на християните, който ръководи делегацията на Светия Престол в рамките на традиционната размяна на визити за патронните празници.
В саморъчно написания текст, Папата  изразява своята „братска обич и духовна близост“ към архиепископа на Константинопол, в „дълбоко единение на вяра и милосърдие“.
„Светът днес има голяма нужда от помирение, особено при наличието на толкова много пролята кръв по време на скорошните терористични атаки“, казва папа Франциск. „Ние можем да придружим жертвите с нашата молитва и да подновим ангажимента си за един траен мир, насърчавайки диалога между религиите“, пише Папата в посланието си, като добавя, че „за напредъка по пътя ни към пълното единение, трябва да продължаваме да се вдъхновяваме от жеста на помирение и мир“ на Папа Павел VІ и на патриарх Атинагор, които, преди 50 години, на 7 декември 1965 г., подписаха общата католическо-православна декларация, с която премахнаха взаимните отлъчвания от 1054 г.
Посланието на папата завършва с поздрави към Вартоломей за неговата дейност по опазването на околната среда. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *