Начало / Новини / Първа изложба на икони, на студенти от ПУ„Паисий Хилендарски“

Първа изложба на икони, на студенти от ПУ„Паисий Хилендарски“

Студентите от ПУ „Паисий Хилендарски“ от 30.11 до 15.12 ще покажат своите творби в специално организирана изложба. 
В нея са включени рисунки-копирки на някои участници, рисунки и линогравюра, както и незавършени икони на дъска на Галина Тодорова,  икона в процес на работа на малкия Ангел Фитнев – 10 г., както и завършените образи на Св. Богородица Пелагонитиса (изработена от Мария Милова с ръководител Тотка Григорова), Св. Ангел Хранител (изработена от Теодора Югова, 11 клас, с ръководител Тотка Григорова), Св. Георги ( икона изработена от Светлана Попова – студент в Катедра „Теология“), Св. Димитър (изработена от Илияна Колева – студент в Катедра „Теология“).

Освен творбите на студентите-участници са показани и няколко репродукции на икони, които са използвани като първообрази. В изложбата са включени и творби на деца и други млади хора, съпричастни на работата в клуба, ръководен от д-р Адриана Любенова.  Очакванията на студентите са, че с иконите, които създават, живеят по-пълноценно в православната християнска вяра, която е в основата на представите за мирен и справедлив човешки живот. Всяка икона е боговдъхновена и представлява богословие в образи. Символиката на цветовете е специфична и допълва всеки иконографски образец. Задължително условие е преди, по време на работа и след нея иконографът да призовава Бог в молитви, да се стреми за времето в което работи, да пази живота на духа и тялото си чист и богоугоден. Иконописците са духовници с особено призвание – да правят явни съкровените тайни на християнската вяра, да освещават представите на вярващите за Бог и неговите светии, да свързват земния с небесния свят.
Участниците в клуб „Св. ап. и ев. Лука“ канят всички свои колеги, преподаватели и гражданите на Пловдив да посетят тяхната изложба в Народна Библиотека „Иван Вазов“.
Изложбата е посветена на студентския празник и на приближаващите тържества, свързани с големия християнски празник Рождество Христово.


Студентски клуб по иконология и иконография „Св. ап. и ев. Лука“ е основан на 5.03.2015 от 12 студенти от Катедра „Теология“ при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и техния преподавател, ръководител на клуба – д-р Адриана Любенова. 
До този момент благодарение на работата на клуба са посетени няколко манастира – в България и Гърция, Галерия „Икони“ в Старинен Пловдив, Малката базилика – музеен комплекс на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в Пловдив, а в началото на 2015/2016 учебна година са направени копирки за различни икони. Техни автори са Атанас Драгнев, Атанаска Николова, Гергана Атанасова, Красимира Колева, Мария Василоманолаки, Христо Хътов, Константин Шушков, студенти в Катедра „Теология“ към Философско Историческия Факултет от 2-ри и 3-ти курс. Само няколко от студентите-участници в работата на клуб „Св. ап. и ев. Лука“ имат известен опит в изобразителното изкуство и иконописта, а председателя – Галина Тодорова е професионален художник и член на Дружеството на Пловдивските Художници – ДПХ. Според специалистите художественото образование в сферата на светското изкуство  по-скоро пречи за развитието на един добър иконописец, но когато има силно желание и помощ от Бог, всичко е възможно. Участниците в клуба са решени да се запознаят, доколкото могат за времето на следването в университета, с основите на иконописното изкуство.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *