Начало / Новини / Норвегия изисква да бъдат отстранени кръстовете от бежанските убежища

Норвегия изисква да бъдат отстранени кръстовете от бежанските убежища

Норвежката Дирекция по проблемите на бежанците изисква от църковните помещения, където ще бъдат настанени нейните подопечни, да бъдат отстранени всички кръстове. А как ще постъпят с норвежкото знаме? – вълнуват се коментатори. 
Във връзка с това, че Норвегия е залята от бежанци от Близкия Изток, местните миграционни власти взеха решение да привлекат в качеството на допълнителни площи за настаняване на имигранти помещенията на Мисионерското общество на Лутеранската Църква в Норвегия.

Дирекцията заяви, че местата за нощуване трябва да бъдат „неутрални в религиозно и ценностно отношение”, което означава, че там не бива да има християнски символи – кръстове и изображения на нашия Господ Иисус Христос. 

Ръководството на Норвежкото мисионерско общество се съгласи с изискването на ръководството на миграционното ведомство; изданието „Даген” цитира думите на официалния представител на Норвежкото мисионерско общество Сигурд Егеланд (Sigurd Egeland): 
За нас е по-важно да покажем християнска любов към ближните по отношение на изпадналите в беда хора, отколкото да отстояваме християнската символика в мисионерските хотел. 
Както съобщава „Даген”, в хотела Темернесет в област Тромс, за да приемат четиридесет и петима пристигнали в Норвегия през Русия бежанци, от Мисионерското общество ще се изисква да отстранят всички християнски символи от сградите. Това се отнася и за мисионерския хотел Опта (Åpta) в областта Вест-Агдер. 
В защита на християнската символика се изказа депутатът от норвежкия парламент от управляващата Консервативна Партия на прогреса Рой Стефенсен (Roy Steffensen): 
Изданието „Дагбладет” цитира думите на политика: 
Кръстът – това не е само религиозен символ, но и част от нашето културно наследство и елемент от нашето знаме. Не зная в какъв контекст беше взето решение от Дирекцията, но ако има опасения, че хората могат да оскърбят християнските символи, те може би си заслужава да потърсят убежище в друга страна. 

Превод: Татяна Филева
Източник: www.pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *