Начало / Новини / В Аржентина бе осветен сръбски православен манастир в чест на преподобния Серафим Саровски

В Аржентина бе осветен сръбски православен манастир в чест на преподобния Серафим Саровски

На 24 ноември 2015 г., на празника на свети крал Стефан Дечански, Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий освети новопостроения манастир в чест на преподобния Серафим Саровски в град Ла Плата, намиращ се на около 60 км от Буенос Айрес. За това съобщи официалният сайт на Сръбската Православна Църква. 

Чина на освещаването на манастирския храм и първата Литургия в него митрополит Амфилохий извърши в съслужение с архимандрит Кирил (Бойович), архиерейски наместник в Аржентина и настоятел на сръбската православна енория в Буенос Айрес, с настоятеля на манастира, посветен на Серафим Саровски, йеромонах Давид (Лестани) и свещеници от православните енории от Аржентина и Бразилия, множество вярващи от Ла Плата и Буенос Айрес. 
В своята проповед на Литургията митрополит Амфилохий каза, че преподобният Серафим Саровски, неговият подвиг и учение свидетелстват преди всичко за целта на християнския живот, която, по думите на преподобния Серафим, се състои в придобиването на благодатта на Светия Дух. 
Митрополит Амфилохий поздрави настоятела на манастира йеромонах Давид с освещаването на обителта и с началото на пълноценния църковен живот в нея и пожела този манастир да стане истински център на духовния живот в град Ла Плата. 
Манастирът е построен върху парцел земя, собственост на родителите на йеромонах Давид, които са православни: неговият баща е италианец, а майка му е със сръбски произход (от северна Албания). Димитрий, бащата на йеромонах Давид, като инженер-строител, се е погрижил за изграждането на манастира. 
След завръщането си в Буенос Айрес митрополит Амфилохий се срещна с митрополит Силуан, глава на епархията на Антиохийската Православна Църква в Аржентина. Йерарсите прекараха няколко часа в приятелска беседа, посветена на живота на Православната Църква в Южна Америка. 
В навечерието, на 23 ноември, митрополит Амфилохий се срещна с Гордан Стоевич, посланик на Черна Гора в Аржентина, и също така посети посолството на Република Сърбия, където беше приет от Татяна Цонич, временно изпълняваща длъжността посланик, която понастоящем ръководи работата на посолството в очакване на пристигането на новоназначения посланик Желе Бачович. 

Превод: Татяна Филева 
Източник: www.sedmitza.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *