Начало / Новини / В Аржентина бе осветен сръбски православен манастир в чест на преподобния Серафим Саровски

В Аржентина бе осветен сръбски православен манастир в чест на преподобния Серафим Саровски

На 24 ноември 2015 г., на празника на свети крал Стефан Дечански, Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий освети новопостроения манастир в чест на преподобния Серафим Саровски в град Ла Плата, намиращ се на около 60 км от Буенос Айрес. За това съобщи официалният сайт на Сръбската Православна Църква. 

Чина на освещаването на манастирския храм и първата Литургия в него митрополит Амфилохий извърши в съслужение с архимандрит Кирил (Бойович), архиерейски наместник в Аржентина и настоятел на сръбската православна енория в Буенос Айрес, с настоятеля на манастира, посветен на Серафим Саровски, йеромонах Давид (Лестани) и свещеници от православните енории от Аржентина и Бразилия, множество вярващи от Ла Плата и Буенос Айрес. 
В своята проповед на Литургията митрополит Амфилохий каза, че преподобният Серафим Саровски, неговият подвиг и учение свидетелстват преди всичко за целта на християнския живот, която, по думите на преподобния Серафим, се състои в придобиването на благодатта на Светия Дух. 
Митрополит Амфилохий поздрави настоятела на манастира йеромонах Давид с освещаването на обителта и с началото на пълноценния църковен живот в нея и пожела този манастир да стане истински център на духовния живот в град Ла Плата. 
Манастирът е построен върху парцел земя, собственост на родителите на йеромонах Давид, които са православни: неговият баща е италианец, а майка му е със сръбски произход (от северна Албания). Димитрий, бащата на йеромонах Давид, като инженер-строител, се е погрижил за изграждането на манастира. 
След завръщането си в Буенос Айрес митрополит Амфилохий се срещна с митрополит Силуан, глава на епархията на Антиохийската Православна Църква в Аржентина. Йерарсите прекараха няколко часа в приятелска беседа, посветена на живота на Православната Църква в Южна Америка. 
В навечерието, на 23 ноември, митрополит Амфилохий се срещна с Гордан Стоевич, посланик на Черна Гора в Аржентина, и също така посети посолството на Република Сърбия, където беше приет от Татяна Цонич, временно изпълняваща длъжността посланик, която понастоящем ръководи работата на посолството в очакване на пристигането на новоназначения посланик Желе Бачович. 

Превод: Татяна Филева 
Източник: www.sedmitza.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *