Начало / Новини / Панихида за Екзарх Антим във Видин

Панихида за Екзарх Антим във Видин

След два дни се навършват 127 години от кончината на първия Бължарски екзарх Антим, който е и пръв Видински митрополит. По този повод във Видин се  организират редица мероприятия и тържества свързани с почитане паметта на великия българин, духовник, патриот, държавник и светител. Тържествата по отбелязването на годишнината  започнаха със Заупокойна света Литургия и панихида днес, отслужени от Белоградчишкия епископ Поликарп в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, където се намира и гробницата на екзарха. В богослужението взеха участие и съслужиха архимандрит Евтимий и архимандрит Самуил.

По време на светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, а в края на богослужението говори за делото, служението и подвига на екзарх Антим Първи.
Епископ Поликарп подчерта, че видинското общество трябва да бъде пример за любов, преданост, тачене паметта и изявяващо личността на екзарх Антим Първи, както и да се ползва от неговия благ пример за силна вяра, надежда и любов. Той сподели, че не можем да се надяваме на почит към личността на Екзарх Антим от други, външни хора, без да сме направили това ние и да дадем личен пример за уважение и прослава на бележития наш съгражданин.

Снимка: Видинска митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *