Начало / Новини / Митрополит оличи външния министър в неистина

Митрополит оличи външния министър в неистина

„Външно министерство не е съгласувало със Светия синод награждаването на патриарх Вартоломей!“ – това заяви в специално включване по телефона Ловчанският митрополит Гавриил в предаването „Вяра и общество“ по БНТ с водещ Горан Благоев. Повод беше твърдението на външния министър Даниел Митов, че предложението Цариградския патриарх Вартоломей да бъде удостоен с орден „Стара планина“ е съгласувано със „секретариата на Св. синод“. Митрополит Гавриил допълни още, че до Св. Синод само са „достигнали слухове“ за идеята относно награждаването, но никой не ги е уведомявал официално, нито е търсил мнението им. 

  Ловчанският миторополит  разказа още, че Светият синод е изпратил писмо до Цариградския патриарх Вартоломей с аргументи защо не може и не бива да бъде премахнат паметникът на екзарх Антим от двора на една от двете български църкви в Одрин. „Обяснихме му, че БПЦ няма нито право, нито основание да иска премахването на паметника и му препратихме и писмото с позицията на тракийските българи, които са категорични, че ако някой се опита да стори това – стотици ще отидат да защитават паметника на екзарх Антим. Искахме патриарх Вартоломей да знае и това“ – заяви още за зрителите на „Вяра и общество“ митрополит Гавриил.     
   Материал показан преди включването на митрополит Гавриил припомни, как  темата за ордена на Вселенския патриарх Вартоломей влезе и в Народното събрание. Темата проследи екипът на “Вяра и общество”, пред който в специално интервю лидерът на социалистите Михаил Миков призовава за подкрепа на инициативата да бъде почетен екзарх Антим в Одрин, като утре всеки, който може да отиде в Одрин на поклонение в храм „Св. Св. Константин и Елена“, в чийто двор се намира и паметникът на видния български духовник
    В една от основните теми в предаването днес поетът Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград, разказа за последната антибългарска провокация от страна на Сръбската православна църква в лицето на Вранска епархия. Поводът е неотдавнашната конференция „Българската окупация и жестокости в Южна Сърбия”, чийто съорганизатор е Вранския епископ Пахомий. ”Сръбските свещеници идват при нас с ботуша на сръбската армия. Сръбската православна църква се явява една от основните опори на великосръбската идеология.” – заяви пред Горан Благоев Иван Николов и призова Българската патриаршия остро да постави пред Сръбската църква проблема за конференцията, която освен всичко друго отправя необосновани искания към България, включително за връщането на „похитени“ църковни реликви и издига идея за канонизиране като мъченици на 3 000 сърби, „избити“ от българските войски в Сурдулица през 1917 г.  
    В последвалото включване по телефона митрополит Гавриил цитира думите на своята духовна майка схимонахиня Мария Докторова, която преди и по времето на Втората световна война е пребивавала в тогавашна Югославия: насилие и убийства от  страна на българските войници към сръбските граждани не е имало.

Цялото предаване може да видите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *