Начало / Новини / Архиепископ Йероним: Балканите ще станат буре с барут, ако там бъдат блокирани мигранти

Архиепископ Йероним: Балканите ще станат буре с барут, ако там бъдат блокирани мигранти

Берлин, 27 ноември 2015 г.
„Евросъюзът трябва да поеме отговорност за бежанците” – каза Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним по време на своята визита в Евангелската Академия в Берлин, пише Romfea.
Архиепископът отбеляза, че Гърция преживява двойна криза. От една страна, икономически проблеми, а от друга – проблем с мигрантите.

Ако болшинството бежанци останат блокирани на Балканите, в крайна сметка Балканите ще се превърнат в буре с барут.
„Проблемът с бежанците е много сложен” – каза Архиепископът и добави, че „той не се ограничава само с непосредственото задоволяване на нуждите на мигрантите и тяхната интеграция в обществото на Европейския Съюз. Западният свят е отговорен за възникването на проблема с бежанците. Европа трябва да осъзнае тази отговорност и да се постарае да отстрани причините, предизвикали този проблем. Иначе той ще стане постоянен и ще бъде невъзможно да се разреши”.
Архиепископът също така отбеляза, че „проблемът с мигрантите силно безпокои Гърция, особено когато виждаме, че някои европейски държави издигат стени на своите граници, за да спрат потока от бежанци”. При това бежанците, които не могат или не искат да се върнат у дома, остават именно на Балканите.
„Ако не бъдат създадени условия за пребиваването на бежанците в родината им, тогава голям брой от тях ще останат блокирани на Балканите. В крайна сметка, Балканите ще се превърнат в буре с барут” – предупреждава Главата на Еладската Църква.
„Тези, които са предизвикали кризата, трябва да се борят с нея” – казва на друго място в своята реч Архиепископът и добавя, че „проблемът се оказва заплетен и многостранен, и може да бъде решен само при взаимодействие между държавите, Църквите и всички заинтересовани страни. Необходимо е международно сътрудничество, за да могат бежанците да останат в страните, в които са се родили”.
Говорейки за европейската идея, Архиепископът отбелязва, че „Европа трябва да стане съюз за взаимопомощ и общи ценности, а не коалиция на богатите държави”.

Превод от руски:Татяна Филева
Източник: www.pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *