Начало / Новини / Троянският манастир дарява мощи на Св. Климент Охридски на Богословския факултет

Троянският манастир дарява мощи на Св. Климент Охридски на Богословския факултет

На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски Чудотворец, който е небесен покровител на Софийския Университет. По този повод лично Негово Светейшество ще посети Богословския факултет към СУ, който се намира на площад „Св. Неделя“, за да благослови студентите – богослови, преподавателите и ръководството на факултета. Патриарх Неофит ще вземе участие в празничната Вечерня на 24-ти от 16.50 ч. и в празничната светата Литургия, която ще започне около 8.30 ч. на 25 ноември. 
За празника Троянският манастир дарява мощи на св. Климент,  които ще бъдат донесени от архим. Василий и йером. Стефан, които са братя на Св. Обител. 

Мощите ще бъдат посрещнати от Патриарх Неофит и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, както и от ръководството и студентите на Богословския факултет. 
Св. Климент, Охридски Архиепископ бил ученик на св. братя Кирил и Методий. След смъртта на св. Методий (885 г.) прогонени от Моравия, с други ученици дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа.
Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид.
Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Теофилакт Охридски го нарича „пръв епископ, който проповядвал на български език“, а Димитрий Хоматиан в Краткото житие на св. Климент Охридски пише за него: „Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи.”

Просиял в подвизи, вършил чудеса – починал в 916 година. Мощите на св. Климент се намират в църква „Св. Пантелеймон” в Охрид.

Богослужението ще започне от 17:00 часа, а посрещането на св. Мощи е от 16:30 часа.

Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ  

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *