Начало / Новини / Сръбската семинария в Косово получи подарък комплект „Православна енциклопедия”

Сръбската семинария в Косово получи подарък комплект „Православна енциклопедия”

На 60-тия Международен панаир на книгата в Белград в поредицата от мероприятия, посветени на издателската дейност на Руската Православна Църква, беше изнесена презентация „Православна енциклопедия”. Срещата с авторите на издания се състоя на 30 октомври.

На другия ден томовете от изданието „Православна енциклопедия” бяха предадени на учащите и преподавателите от Призренската семинария „Св. св. Кирил и Методий”. Книгите връчи на сръбските семинаристи йеромонах Игнатий (Шестаков) от московския Сретенски манастир.
Зам. ректорът на Призренската семинария протосингел Андрей (Сайц) изрази благодарност към Руската Православна Църква за така ценния за учебното заведение дар, както и за помощта, оказвана в продължение на няколко години за възстановяване на семинарския комплекс.
Една от най-старите в Сръбската Църква е Призренската саминария – единственото учебно заведение, действащо в настоящия момент на територията на Косово и Метохия. Работата на семинарията беше възобновена в 2012 г. в Призрен, откъдето, от 1999 г. досега, беше прогонено на практика почти цялото сръбско население. Сега в семинарията има повече от 80 учащи и преподаватели.
Значителна материална помощ за възстановяването на семинарския корпус беше събрана и предоставена от Руската Православна Църква.
Томовете „Православна енциклопедия” ще постъпят в библиотеката на семинарията.
Превод: Татяна Филева
Източник: pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *