Начало / Новини / Деца, семинаристи и студенти участваха в концерта организиран от Софийска митрополия

Деца, семинаристи и студенти участваха в концерта организиран от Софийска митрополия

По повод Деня на християнското семейство в сградата на Софийската св. митрополия се проведе днес традиционния концерт, който всяка година се провежда за празника Въведение Богородично, честван и като ден на християнското семейство и младеж.

На концерта присъства Патриарх Неофит, който бе тържествено посрещнат в концертната зала, с него вървяха и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Браницкият епископ Григорий, Маркианополският епископ Константин, архим. Герасим, Главен секретар на Св. Синод и столични духовници. Тази година в концерта се включиха шест хора, които представиха пред християните и духовниците песни, танци и църковни песнопения, които говорят за празника на Въведение на Божията Майка.

Концертът бе открит от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий – Викарий на Софийския митрополит, а след това бе продължен и от духовна беседа по повод Деня на православната християнска младеж и семейство, която изнесе иконом Александър Георгиев, от столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ (очаквайте утре цялата беседа публикувана в „Добротолюбие“).
След беседата поради техническа неизправност на сцената се качиха учениците от Софийската семинария, които тази година изневериха на традицията да бъдат в раса и представиха пред Патриарха две от най-известните български песни – „Хубава си моя горо“ и „Руме моме“, като освен пеене в тях включиха инструменти като тарамбука, мандолини и китара. След тях на сцената излязоха малките хористи от детски хор „Щурче“ при 144 СОУ „Народни будители“ с диригент Ирена Христова, които представиха интересни училищни песни, сред които беше и известната песен на Васко Кеца – „Междучасие“, като освен пеенето те бяха включили и танц. 

След интересното и вълнуващо изпълнение на дуцата от 144-то СОУ, ред дойде и на представителите на хора на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, които за първи път се представят на този концерт. В изпълнението на студентите имаше две не изпълнявани до момента песнопения на този концерт – „Прежде цачатия Чистая“ – седален на 6-ти глас и „Храм твой святе“ – кондак на Св. Климент Охридски. Студентите пяха под диригенството на г-н Любомир Игнатов. 

След студентите в празничната програма се включиха и Хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с диригент Андерй Касабов, смесеният камерен хор „Петър Динев“ при храм „Св. Св. Кирил и Методий“ с диригент Боряна Найденова и Софийският свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов.
В края на концерта приветствия отправиха дякониса Димитрина Танева и доц. д-р Александър Омарчевски – Декан на Богословския факултет при СУ. 
Като завършек на концерта бе изпят химна на православната християнска младеж „Напред след знамето Христово“, а Патриарх Неофит благослови всички присъстващи. 

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Божин Дончев

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *