Начало / Новини / Деца, семинаристи и студенти участваха в концерта организиран от Софийска митрополия

Деца, семинаристи и студенти участваха в концерта организиран от Софийска митрополия

По повод Деня на християнското семейство в сградата на Софийската св. митрополия се проведе днес традиционния концерт, който всяка година се провежда за празника Въведение Богородично, честван и като ден на християнското семейство и младеж.

На концерта присъства Патриарх Неофит, който бе тържествено посрещнат в концертната зала, с него вървяха и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Браницкият епископ Григорий, Маркианополският епископ Константин, архим. Герасим, Главен секретар на Св. Синод и столични духовници. Тази година в концерта се включиха шест хора, които представиха пред християните и духовниците песни, танци и църковни песнопения, които говорят за празника на Въведение на Божията Майка.

Концертът бе открит от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий – Викарий на Софийския митрополит, а след това бе продължен и от духовна беседа по повод Деня на православната християнска младеж и семейство, която изнесе иконом Александър Георгиев, от столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ (очаквайте утре цялата беседа публикувана в „Добротолюбие“).
След беседата поради техническа неизправност на сцената се качиха учениците от Софийската семинария, които тази година изневериха на традицията да бъдат в раса и представиха пред Патриарха две от най-известните български песни – „Хубава си моя горо“ и „Руме моме“, като освен пеене в тях включиха инструменти като тарамбука, мандолини и китара. След тях на сцената излязоха малките хористи от детски хор „Щурче“ при 144 СОУ „Народни будители“ с диригент Ирена Христова, които представиха интересни училищни песни, сред които беше и известната песен на Васко Кеца – „Междучасие“, като освен пеенето те бяха включили и танц. 

След интересното и вълнуващо изпълнение на дуцата от 144-то СОУ, ред дойде и на представителите на хора на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, които за първи път се представят на този концерт. В изпълнението на студентите имаше две не изпълнявани до момента песнопения на този концерт – „Прежде цачатия Чистая“ – седален на 6-ти глас и „Храм твой святе“ – кондак на Св. Климент Охридски. Студентите пяха под диригенството на г-н Любомир Игнатов. 

След студентите в празничната програма се включиха и Хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с диригент Андерй Касабов, смесеният камерен хор „Петър Динев“ при храм „Св. Св. Кирил и Методий“ с диригент Боряна Найденова и Софийският свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов.
В края на концерта приветствия отправиха дякониса Димитрина Танева и доц. д-р Александър Омарчевски – Декан на Богословския факултет при СУ. 
Като завършек на концерта бе изпят химна на православната християнска младеж „Напред след знамето Христово“, а Патриарх Неофит благослови всички присъстващи. 

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Божин Дончев

За Ангел Карадаков

Виж още

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е на официално посещение в Обединените арабски емирства

На 25 януари 2023 г.  Негово Високопреосвещенство Западно – и Средноевропейският митрополит Антоний и посланик ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *