Начало / Новини / От 2016-та ще честваме св. 23-ма Доростолски мъченици

От 2016-та ще честваме св. 23-ма Доростолски мъченици

Св. Синод е взел решение от следващата календарна година  в третата неделя след Петдесетница да се чества паметта на Доростолските мъченициТова съобщи протосингелът на Доростолската митрополия иконом Добри Чаков след Св. Литургията в петък, която бе оглавявана от Доростолския митрополит Амвросий по повод празника на Св. Дасий Доростолски.

В Св. Литургия се включиха и митрополитът на Тулча Висарион, духовници от България и Румъния, а молитвено взеха участие монашестващи от северната ни съседка и много миряни.

Днес в Доростолска епархия се съхраняват мощи на Свети Дасий Доростолски, който е един от 23-мата християнски мъченици от Силистра. Изповядвайки християнството, отказал да участва в езически празненства в града. Затова бил подложен на мъчения и посечен на 20 ноември 302 година, когато пак е бил петъчен ден.
През 2016-та паметта на Светиите ще се чества на 10 юли, когато се пада трета неделя след Петдесетница.
В църковния ни календар за 2016-та година, обаче светиите не са вписани. Освен това в новото календарче има не една грешки, например вместо 5-та Неделя на Великия пост – Преп. Мария Египетска, в новото календарче пише: 5-та неделя след Великия пост – Преп. Мария Египетска
Проблемите в списването на църковния календар на БПЦ не са от вчера. За тази година например светец като Св. Силуан Атонски не беше вписан, а пък паметта на Св. Порфирий Кавсокаливит, който бе канонизиран тази година, се честваше 14 дни по-рано.

По информация на paralel44.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *