Начало / Новини / Лекция за монашеските сборници в България се състоя в Пловдивския университет

Лекция за монашеските сборници в България се състоя в Пловдивския университет

На 19 ноември в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се състоя лекция на д-р Марко Скарпа от Венеция, Италия. Темата на лекцията беше Аскетико-монашеските сборници в XIV век от България и Атон. По време на лекцията д-р Скарпа акцентира върху живота и дейноста на Св. Григорий Синаит, който е живял и починал по нашите земи.  Макар и с известни  затруднения той изнесе лекцията си на български език.  На лекцията присъстваха студенти от Философско-историческия факултет на ПУ и преподаватели.
Д-р Марко Скарпа е роден на 22 октомври 1967 година във Венеция , Италия.

Той е католически свещеник служещ в храм „Св. Пантелеймон“ във Венеция. През 1992 г. Марко Скарпа завършва Патриаршеската семинария на Венеция с дипломна работа „Женствеността в „Песен на песните“. Изследване върху образа на гълъб, съотнесен към жената“. През 2003 г. става бакалавър по теология на Папския университет.
През 2006 г. учи сърбо-хърватски и руски във Факултета по чужди езици и литература на университета „Ка Фоскари“ и защитава дипломна работа на тема „Библейските основи на християнската етика: славянският православен хоризонт“.

На следващата година специализира в Института за икуменически изследвания „Сан Бернардино“ към Папския университет във Венеция и в университета „Ка Фоскари“, където изследва славянските преводи на Григорий Палама през 14-и век.
През 2012 г. защитава докторат за естетическия взаимообмен при южнославянските монаси през 14-и век.

Очаквайте и цялата лекция утре във видео формат в „Добротолюбие“. 


Текст: Хачик Язъджиян
Снимки: Галина Тодорова

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *