Начало / Новини / Лекция за монашеските сборници в България се състоя в Пловдивския университет

Лекция за монашеските сборници в България се състоя в Пловдивския университет

На 19 ноември в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се състоя лекция на д-р Марко Скарпа от Венеция, Италия. Темата на лекцията беше Аскетико-монашеските сборници в XIV век от България и Атон. По време на лекцията д-р Скарпа акцентира върху живота и дейноста на Св. Григорий Синаит, който е живял и починал по нашите земи.  Макар и с известни  затруднения той изнесе лекцията си на български език.  На лекцията присъстваха студенти от Философско-историческия факултет на ПУ и преподаватели.
Д-р Марко Скарпа е роден на 22 октомври 1967 година във Венеция , Италия.

Той е католически свещеник служещ в храм „Св. Пантелеймон“ във Венеция. През 1992 г. Марко Скарпа завършва Патриаршеската семинария на Венеция с дипломна работа „Женствеността в „Песен на песните“. Изследване върху образа на гълъб, съотнесен към жената“. През 2003 г. става бакалавър по теология на Папския университет.
През 2006 г. учи сърбо-хърватски и руски във Факултета по чужди езици и литература на университета „Ка Фоскари“ и защитава дипломна работа на тема „Библейските основи на християнската етика: славянският православен хоризонт“.

На следващата година специализира в Института за икуменически изследвания „Сан Бернардино“ към Папския университет във Венеция и в университета „Ка Фоскари“, където изследва славянските преводи на Григорий Палама през 14-и век.
През 2012 г. защитава докторат за естетическия взаимообмен при южнославянските монаси през 14-и век.

Очаквайте и цялата лекция утре във видео формат в „Добротолюбие“. 


Текст: Хачик Язъджиян
Снимки: Галина Тодорова

За Ангел Карадаков

Виж още

Програма за честването на празника Покров Богородичен в Искрецкия манастир

Братството на Искрецкия манастир кани православните християни да съучастват на тържеството, което организират, с благословението ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *