Начало / Новини / Тържества по повод Деня на християнската младеж

Тържества по повод Деня на християнската младеж

По повод Деня на християнската младеж, който се отбелязва заедно с празника Въведение Богородично в цялата страна са предвидени тържества по повод празника. В София с благословението на Патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, Софийската света митрополия и Богословският факултет при СУ „Св. Климент Охридски” организират традиционна празнична вечер по случай Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство.
Тържеството ще се състои на 23 ноември 2015 г. (понеделник) от 18,00 ч. в залата на Софийската света митрополия, ул. „Цар Калоян” № 7.

В Благоевград Православният център на Неврокопска света митрополия организира редица събития свързани с Деня на християнското семейство.
Вчера – 18 ноември, в зала 5 на Община Благоевград бе прожектиран документалният филм “Достойно ест” на Ваня Иванова и Зорница Гюрова. В него се разказва за чудотворната икона на св. Богородица  “Достойно ест” в град Бухово
Днес – 19 ноември, се проведе диспут на тема: “Младите и семейството днес”. В него участие ще вземат ученици от 8-12 клас на благоевградски училища. 
На 20 ноември – петък, от 18:00 часа в Регионалния исторически музей Благоевград ще се проведе беседа на тема: „Православното семейство“. На нея лектор ще бъде доц. Мариян Стоядинов от Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.
В събота – 21 ноември, в двора на църквата “Въведение Богородично” се организира Благотворителен базар на деца от православните неделни училища в помощ на семейства в нужда. В него може да се включи всеки желаещ с ръчно изработено изделие или домашно приготвен постен сладкиш.
Освен в Благоевград тържество е предвидено и в гр. Сандански, където децата от III
 ОУ „Христо Ботев“, изучаващи предмета „Религия“ ще представят своята празнична програма, на която ще присъства и Неврокопският митрополит Серафим.
Във Видин тържествата започват от 20-ти ноември и продължават до 23-ти, като са предвидени следните тържества: 
На 20 ноември (петък) от 16:00 ч. ще бъде отслужена тържествена вечерна служба с петохлебие за Въведение Богородично в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин; От 18:00 ч., пък ще започне беседа за Въведение Богородично в салона на Симфониета Видин и празничен концерт по случай Деня на православната християнска младеж и семейство от Смесен хор при Народно читалище „Цвят – 1870“, гр. Видин. С присъствието на  Белоградчишкия епископ Поликарп. На 21-ви, (събота) от 9:00 ч. ще започне тържествената света Литургия в катедраления храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, отслужена от  Белоградчишкия епископ Поликарп; От 17:00 ч. ще се състои празнична програма с беседа за Въведение Богородично в гр. Кула. В същия ден от 9:00 ч. християните от Монтана също ще отпразнуват въведение Богородично, като тържествена света Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Монтана, ще бъде отслужена от Видинския митрополит Дометиан; От 10:45 ч. ще се състои беседа за Въведение Богородично в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Монтана с лектор проф. д-р Дечко Свиленов.
На 22 ноември (неделя) от 9:00 ч. ще бъде отслужена тържествена света Литургия в храм „Св. вмчк Георги Чудотворец“, гр. Вършец, от Видинския митрополит Дометиан с беседа за празника Въведение Богородично от проф. д-р Дечко Свиленов. 
На 23-ти (понеделник) от 11:30 ч. –ще бъде тържествено отбелязан празникаът Въведение Богородично в гр. Лом, с беседа от проф. д-р Дечко Свиленов. От 17:30 ч., същия ден в гр. Берковица също ще се състои беседа на  проф. д-р Дечко Свиленов, на която ще присъства и  Видинския митрополит Дометиан.
Във Варна за Въведение Богородично – празника на християнското семейство и младежта, Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” за втора година организира програмата „Подкрепа на семейството”, с цел да обърне вниманието към семейството като основна ценност в живота на човека. Затова в програмата тази година е предвиден цикъл от беседи на тема: „Семейството и християнството – практически и духовни аспекти”. Ще бъдат засегнати важни дискусионни теми за семейните отношения и често незабелязвани техни аспекти и детайли. Лектори ще бъдат: протойерей Василий Шаган, доц. Бойчо Бойчев – преподавател по етика на семейните отношения, Емилия Бойчева – психолог. Включени са четири беседи. В зависимост от интереса на аудиторията предложените теми могат да се допълват и обогатяват:

І. Възгледи за семейството. Православното семейство и отношенията в него

– Възгледите за семейството (нуклеарно семейство; непълно; разширено);
– Семейството като система. Структура на семейството (семейна йерархия; власт; авторитет);
– Стадии на семейството и семейния живот;
– Какво означава „православно семейство” и какви са отношенията в него?
– Модели (патриархално, патерналистично, феминистко, формално, либерално);
– Кризата на семейството като институция.

II. Функционално и дисфункционално семейство

– Функции и роли (и тяхната базова, времева последователност) – съпружество, родителство, бащинство, майчинство, синовство.
– Предразсъдъци по отношение на функциите и ролите (отец, баща,татко; любов и свобода; родителски егоизъм; родителско собственическо чувство; физически и емоционални злоупотреби; контрол).

III. Възпитание и самовъзпитание

– Възпитание – смисъл, цел и значение;
– Възпитание и самовъзпитание. Мислене, знание, образование;
– Граници и отговорности (дълг, съвест, прошка; свобода и отговорност);
– Критичност и критикарство;
– Собствено мнение и/или смирение. Родителско изискване за безусловност (безусловно приемане или отрицание?)

IV. Морални крушения в семейството и възможности за нормалност

– Критерии, аспекти и поведенчески прояви на моралното крушение;
– Християнски начин на живот.

В Пловдив с благословението  на Пловдивския митрополит Николай, на  20 ноември – петък от 18 часа в епархийския салон при храм „Света Петка”, Пловдивска света митрополия организира празничен концерт по повод Деня на православната християнска младеж и семейство. Входът е свободен.

За Ангел Карадаков

Виж още

Духовен празник за сънародниците ни в Лисабон

С богослужение Българският православен храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Лисабон, Португалия, отбеляза четвъртата седмица ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *