Начало / Новини / В Украйна канонизираха нов светец

В Украйна канонизираха нов светец

Митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий възглави тържествено богослужение в храма Архиерейски събор, намиращ се в град Запороже, по време на което бе извършено прославление-канонизация на свети Петър Калнъшевски, последен хетман (предводител) на Запорожката Сеч[1]. Паметта на новия светец ще се чества на 13 ноември.

Преди св. Калнъшевски бил поместно почитан в Запорожката епархия. По време на богослужението бил осветен козацки иконостас от ХVIII век, който бил подарен на Запорожката епархия, а също така и кивот с икона на светеца – съобщава издание «Православная жизнь». Св. Петър Калнъшевски (1691 – 1803г.) е последен хетман(предводител) на Запорожката Сеч и е военен и политически деец, а също така и дипломат. Роден в село Пустовойтовка, тогавашна Полтавска губерния (сега Сумска обаст). Легендата твърди, че бъдещият светец попаднал в  Запороже на 8 годишна възраст. Изминал пътят от оръженосец до хетман (по обичай за хетман избирали най – добрият и безстрашен войник, който се ползва с уважение сред всички.) Св. Петър Калнъшевски се прочул не само като добър военачалник, а също така и като меценат и благодетел. Със собствени средства построил 3 църкви и подарил ценно Евангелие на църквата в родното си село. След унищожаването на Запорожката Сеч, той бил осъден на пожизнено изгнание и пребивавал в Соловецки манастир. За 25-те години, в които пребивавал в манастира, нито веднъж не помолил за помилване. През 1801г. бил освободен от император Александър, но отказал да напусне манастира. След 2 години умира, когато е вече на 112 години. Погребан е в близост до Соловецкия манастир.
Превод: Иван Харченко
Източник: http://www.pravmir.ru/


[1] Запорожката войска е военно-политическа организация, начело с хетман. Възниква след възстание срещу полско-литовското управление в Украйна от 1648 година.Под контрола на Запорожката войска е територията на днешна Северна и Централна Украйна. Постепенно войската се трансформира във военно-политическа организация- Запорожка Сеч, а войската ѝ се преобразува в помощна на руския цар, за война срещу неверниците османци и кримски татари.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *