Начало / Новини / Посланията и скандалите – коментари на резултатите от една височайша визита, тази събота във “Вяра и общество”

Посланията и скандалите – коментари на резултатите от една височайша визита, тази събота във “Вяра и общество”

Защо Цариградският (Вселенски) патриарх Вартоломей си позволи да отправи скандални послания, които да унижат Българската църква? Кой стои в сенките на задкулисието при това посещение и дали политиката не уреждаше своите проблеми – за сметка на поругаването на българската национална и църковна памет?

Кой и как наложи схизмата на България преди повече от 140 години и какъв е историческият анализ днес на тези събития? Има ли основание Цариградският патриарх да поставя искания, които не са от неговата компетентност? Как християните в България изпратиха височайщия гост и  какъв привкус остави това посещение?

Това са част от въпросите, на които Горан Благоев ще търси отговори от своите събеседници – доц. д-р Лизбет Любенова от Института за исторически изследвания при БАН, университетския преподавател Камен Данов – доктор по медицина и богослов, игумена на Църногорския манастир йеромонах Никанор и изкуствоведът доц. Ралица Русева.
Вашите мнения и въпроси по тези теми от предаването очакват предварително на страницата им във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния им адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551
Предаването започва в 16:49.        

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *