Начало / Новини / Международна конференция за военното свещенство се проведе в Богословския факултет

Международна конференция за военното свещенство се проведе в Богословския факултет

Днес в 8-ма аудитория в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се състоя международна православна конференция на тема: „Военното свещенство – минало, настояще и бъдеще“. Целта на конференцията бе да се сподели опит и най-добри практики в осигуряването на духовна грижа за хората с военна униформа чрез институцията на военното свещенство и по други начини в представените страни. В конференцията  взеха участие висши православни духовници и екстерти-миряни  от Русия, Грузия, Украйна, Румъния, Беларус, Армения и България.
В началото на конференцията, която започна от 9 часа гостите бяха приветствани от Декана на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски, а след него те бяха поздравени и от Великотърновския митрополит Григорий.

Приветствие отправи и Гроздан Стоевски, който е регионален ръководител за Европа на Militart ministries international, основен организатор на събитието. С доклади в конференцията се включиха отец Йон Илинка, военен свещеник от МО на Република Румъния, отец Мелетиос, Главен военен свещеник, Атина, Гърция, отец Константин, който е военен свещеник от Москва, Русия. Доклади прочетоха и представители от Беларус, Украйна и Армения. В реда на конференцията бе предвиден и доклад на отец петър Гарена на тема: „Исторически преглед на Военното свещенство“, но отецът бе възпрепятстван и не присъства на конференцията.

В нея духовниците споделиха опита си в осъществяването на нелеката дейност – проповядването в армията и духовното занимаване с войниците. Освен опит те споделиха и добри практики, които определено ще помогнат за развиването на института на военното свещенство в световен мащаб. 
Конференцията се организира от Militart ministries international и Фондация Покров Богородичен. 


За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *