Начало / Новини / Браницкият епископ Григорий отслужи панихида пред Военния мавзолей-костница в София

Браницкият епископ Григорий отслужи панихида пред Военния мавзолей-костница в София


Негово преосвещенство Браницкият епископ Григорий отслужи панихида за загиналите във войните български воини пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, отбелязва агенция „Фокус“. На събитието са присъствали президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи, както и десетки граждани.

В интервю за същата агенция, доц. Костадин Нушев отбелязва, че на Архангеловата задушница „се провеждат молебени, възпоменания и заупокойни молитви за мъжете, които са загинали в армията, във войната. На тази задушница традиционно в Българската армия е бил отбелязван Архангеловден. Почитани са загиналите войници. В народния календар се е утвърдило този съботен ден да бъде като по-важен празник за отдаване на почит и молитва за упокоение на душите на мъртвите.“

На Архангелова Задушница в България е традиция да се отслужват панихиди за всички загинали войници  на всички военни гробищни паркове. Днес се навършват и 130 г. от победата на българската армия при Сливница, по време на Сръбско-българската война. Бог да прости загиналите!

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *