Начало / Новини / По повод визитата на Вселенския патриарх ще бъде представена уникална експозиция на икони нарисувани от деца

По повод визитата на Вселенския патриарх ще бъде представена уникална експозиция на икони нарисувани от деца

По повод визитата на Вселенския патриарх Вартоломей, който ще пристигне в страната ни на 7-ми ноември е предвидена излагането уникална експозиция от 50 икони, която ще бъде под наслов „Да бъде светлина“. Иконите са изработени от малки таланти. Тя ще бъде подредена от сдружение „Духовно огледало“ навръх Архангеловден в грандхотел „София“ по инициатива на вестник „Стандарт“. Именно там патриарх Вартоломей ще се срещне с децата на загинали полицаи и ще ги благослови. Деца от детска градина „Брезичка“ от София ще ги поздравят с песен. Вселенският патриарх и младежите ще могат да разгледат творбите на връстниците си от цялата страна.

Сред тях има копия на първите християнски изображения от Етиопия, намиращи се в музей на иконата във Франкфурт на Майн, икони и иконостас, изработени чрез техниката хартиена пластика. Част от творбите са дело на деца от Арт Център „Видима“, гр. Севлиево, с ръководител Снежана Боева. Ще бъдат представени и икони, изработени от царевична шума от ателието на сдружение „Духовно огледало“ в с. Куртово Конаре с преподавател Маргарита Момчилова.
Експозицията „Да бъде светлина“ е представяна с голям успех в България и чужбина. Изработените от децата от цялата страна икони са гостували в Народното събрание, в зала „Чудесата на България“ в НДК, в Руския културно-информационен център, на Празниците на културата „Аполония“ в Созопол, в централата на ЮНЕСКО в Париж. На творбите на българските деца са се дивили жители и гости на Виена, Братислава, Парма, Франкфурт на Майн.

По информация на в. „Стандарт“ –  standartnews.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *