Начало / Коментар / Кметът на Пловдив Иван Тотев взе благословение от митрополит Николай

Кметът на Пловдив Иван Тотев взе благословение от митрополит Николай

На 6 ноември, новоназначеният Областен управител на Област Пловдив Здравко Димитров и новоизбраният кмет на община Пловдив Иван Тотев направиха официална визита при  Пловдивския митрополит Николай, за да изпросят архипастирското му благословение във връзка с встъпването им в новия мандат, съобщават от Пловдивска митрополия.
От там уточняват, че тема на разговора са били бъдещи съвместни инициативи на Пловдивска митрополия и Община Пловдив за развитието, просперитета и добруването на Пловдивската епархийска църква и на град Пловдив като Европейска столица на културата, а така също преодоляването на възникнали досега затруднения и проблеми, създали условия за конфликти между общината и митрополията.

Припомняме, че през юли тази година стана скандал между Община Пловдив и Пловдивска св. Митрополия, тогава митрополит Николай нарече „обидно, кощунствено и арогантно” отношението на  кмета Иван Тотев към Българската православна църква, тъй като от Общината били заведени дела за неплатена такса смет за няколко църкви в Пловдив.
Тогава кметът Иван Тотев подчерта, че от най-бедната църква в Пловдив – „Св. Илия“ в квартал „Източен“ се искат 14 000 лева за такса смет „и понеже няма църквата откъде да ги вземе, идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата и да ги изнесе на продан”.
Митрополит Николай от своя страна призова с думата „постановявам” председателите на тези църкви да не „ плащат нито стотинка на общината”. „Ние не произвеждаме боклук” – каза владиката.
По време на големия скандал между Митрополията и Общината, митрополит Николай призова хората да не гласуват за Иван Тотев, а за Здравко Димитров, който в момента е новоназначеният Областен управител. Тогава много от православните християни реагираха отрицателно, в социалните мрежи, на политическата агитация от страна на Пловдивския митрополит определяйки я, като излишна. 
Днес освен срещата си с новоназначения Областен управител на Област Пловдив Здравко Димитров и новоизбрания кмет на община Пловдив Иван Тотев, митрополит Николай се срещна и с Премиера Бойко Борисов, който днес пристигна  в Пловдив за освещаването на новата многофункционална спортна зала.
 
phoca_thumb_l_dsc_2165 phoca_thumb_l_dsc_1939 phoca_thumb_l_dsc_2144
 

За Ангел Карадаков

Виж още

Похвално слово за българското слово

Слово на Петър Увалиев, произнесено на 24 май 1995 г. на тържественото събрание в аулата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *