Начало / Новини / Патриарх Неофит получи орден „Стара планина“

Патриарх Неофит получи орден „Стара планина“

Днес българският държавен глава Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. Държавният глава заяви: „Неведнъж във времена на бури и изпитания нашата църква е изпълнявала историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа.“ Държавният глава допълни: „Във Ваше лице българският народ има своя мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство.
Сред присъстващите на церемонията на „Дондуков“ 2 бяха председателят на парламента Цецка Цачева, заместник-министърът на културата Бони Петрунова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и представители на Светия синод. Негово Светейшество заяви, че църквата и държавата могат все по-активно да си взаимодействат в социалната сфера, в образованието и възпитанието на подрастващото поколение, в поддържането на храмовете, манастирите и паметниците на културата и подчерта, че този орден за него е голяма признателност, но и голяма отговорност. 

При връчването на ордена президентът Плевнелиев изтъкна работата на патриарха в академичната му кариера като един от възродителите на Богословския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и като ръководител на Българската православна църква. 
Екипът на блог „Добротолюбие“ честити на патриарх Неофит високото държавно отличие, с което го удостои държавният глава на Република България.

Предложението за тази награда по случай 70-годишния юбилей на Негово светейшество беше инициирано от група общественици, интелектуалци и публицисти – водещият на предаването „Вяра и общество“ д-р Горан Благоев, доц. Ралица Русева – Главен уредник на Музея за християнско изкуство „Крипта“, Аделина Филева – дирекор на Софийска градска галерия, Диана Петрова – отговорен редактор на „Вътрешна информация“ във в. „Труд“, Пламен Сивов – Главен редактор на сайта „Православие.БГ“ и публицистът Велислава Дърева. Припомняме и думите на патриарх Неофит, цитирани в писмото им до премиера Бойко Борисов от 1 октомври т.г.: „Всеки православен християнин знае, че истинската награда на вярващия е да бъде в небесното царство при Бога. Това, разбира се, не отменя правото на светска почит и признание към изтъкнати духовни водачи… Съзнаваме, че смирен монах като Негово светейшество не се нуждае от подобна награда. Но сме убедени, че тя е нужна на нацията ни – като знак на синовна благодарност към нашия духовен пастир„.

Снимки: Официална страница на „Вяра и общество“ 

За Ангел Карадаков

Виж още

Духовен празник за сънародниците ни в Лисабон

С богослужение Българският православен храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Лисабон, Португалия, отбеляза четвъртата седмица ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *