Начало / Новини / Роднина на владика Серафим Соболев ще служи Св. Литургия утре в Руската църква

Роднина на владика Серафим Соболев ще служи Св. Литургия утре в Руската църква

Родственик на архиепископ Серафим (Соболев) ще отслужи утре св. Литургия в храма, в който владика Серафим служи почти 30 години – църквата „Св. Николай Мирликийски“ в София, съобщават от Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ. След богослужението ще бъде отслужена и панихида на гроба на владиката, който се намира в криптата на храма-подворие. На 29 октомври Божественную литургия в храма-подворие на Руската православна църква ще отслужи Негово Високопреосвещенство Виксунский и Павловский епископ Варнава. След това архиереят ще отслужи и панихида на гроба на архиепископ Серафим.

Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) е един от най-видните духовници на нашето време. Архиерей на Руската православна църква, чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България. Автор на безценни богословски трудове и проповеди, съставя акатист на свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича „слава и красота на българската църква“. На 26 февруари 1950 г. на празника Тържество на православието владиката завършва земния си път. Погребан е в криптата под олтара на църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София.
Още приживе по неговите молитви се случват много чудеса, а след кончината му при гроба му нескончаем поток от хора идват, молят се, пишат му писма и свидетелстват, че той помага във всякакви случаи – тежки житейски ситуации и болести. Стотици страдащи намират утешение и изцеление след искрена молитва на неговия гроб. За вярващите в България светостта на архиепископ Серафим е безспорна. Към момента тече процедура по канонизацията на владика Серафим. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *