Начало / Новини / Духовни тържества в Неврокопска епархия (хроника)

Духовни тържества в Неврокопска епархия (хроника)

От 24 до 26 октомври 2015 г. в Неврокопска епархия гостуваха група поклонници от съседна Гърция, водени от известния мисионер на Еладската православна църква и протосингел на митрополията на Арнея, Йерисо и Света Гора архимандрит Хризостом Майдонис. През последните години се утвърди традицията за определени празници и събития младежите, посещаващи фолклорните школи и неделните училища, организирани към двете митрополии, да си гостуват и да представят богати фолклорни програми.

На 24 октомври по случай годишнината от освобождението на гр. Разлог и околността от турско робство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света Литургия в храм „Св. Благовещение“, гр. Разлог. В края на богослужението бе отслужена заупокойна молитва в памет на всички, които саможертвено са отдали живота си за свободата.
За празника на града митрополит Серафим освети реконструираната и реставрирана камбанария на храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Тя е уникална с това, че е изградена изцяло от дърво и няма сведения за запазена друга такава в България.
Негово Високопреосвещенство поздрави обществеността на гр. Разлог и благодари на общинското ръководство и на дирекция „Вероизповедания“ за оказаната активна подкрепа и финансова помощ, благодарение на които старинната камбанария отново придоби своя автентичен вид.
Вечерта на същия ден по случай предстоящия празник Димитровден младежите от Гърция, съвместно с танцовата формация „Неврокопчанки“, изнесоха фолклорна програма пред църквата „Успение Богородично“, гр. Гоце Делчев.
На 25 октомври (неделя) гръцките гости присъстваха на светата Литургия в манастир „Св. Вмчк Георги Победоносец“, гр. Хаджидимово. Следобяд се отправиха към възрожденската църква „Св. Димитър“, село Тешево, в която се съхраняват уникални стенописи, дело на зографската фамилия Минови. Празничната вечерня в чест на св. Вмчк Димитър бе оглавена от Неврокопски митрополит Серафим, с когото съслужиха архимандрит Хризостом Майдонис и йеромонах Теофил, игумен на Хаджидимовския манастир. В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит приветства богомолците за празника и изтъкна подвига на св. великомъченик Димитър и неговия пример за днешните християни. След вечерното богослужение на площада на селото бе представена богата фолклорна програма с участието на младежите от Гърция, фолклорните школи към Неврокопска св. митрополия и танцовата формация „Неврокопчанки“.
По време на тридневното си гостуване в Неврокопска епархия гръцката поклонническа група, съставена от духовни чеда на архимандрит Хризостом и водена от него, посетиха и се поклониха на светините в Роженския и Хаджидимовския манастир, както и в градовете Благоевград, Банско, Разлог и Гоце Делчев.
На 26 октомври, Димитровден, Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим оглави божествената света Литургия в с. Ляски, Гоцеделчевска духовна околия. В края на богослужението бе отслужен водосвет и раздаден курбан за благословение на вярващия народ.За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *