Начало / Новини / Храмов празник на столичната църква „Св. Димитър Солунски“

Храмов празник на столичната църква „Св. Димитър Солунски“

На празника на Св. Димитър едноименната столична църква отбеляза своя храмов празник. За първи път тази година Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит уважи празника на столичната енория като се включи молитвено в празничното богослужение. Св. Литургия бе отслужена от Браницкия епископ Григорий, Викарий на Софийския митрополит, а в съслужение с него бяха храмовото духовенство и духовници от столицата. Председателят на храма иконом Антоний Алексиев бе награден с духовна офикия и стана свещеноиконом. В края на богослужбата епископ Григорий разказа житието на светия великомъченик, като насочи вниманието на християните към неговата несъмнена и непоколебима вяра, каквато трябва всеки християнин да притежава.

Каза още, че „всеки един мъченик не води славата към себе си, а към Христос“. Негово Светейшество също поздрави събралото се множество, като им пожела още дълги години заедно да честват празника на този Христов мъченик. Той подари на храма икона на Св. Димитрий Басарбовски, чиято памет също се чества утре. 
На 27-ми от 18:00 часа в храм „Св. Петка Самарджийска“ (в подлеза на ЦУМ) ще бъде отслужена Архиерейска вечерня, която ще бъде възглавена от Браницкия епископ Григорий по повод празника на Св. мъченица Параскева. На 28-ми Епископ Григорий ще възглави св. Богослужба за празника на Св. Параскева в едноименната църква на ул. Раковска в столицата. 
От Софийска св. Митрополия приканват всички християни, които могат да присъстват да се включат в радостта на св. Църква. Любопитно: 

Църквата „Св. Димитър Солунски“ е построена през 1922 г. При бомбардировките над София през 1944 г. е разрушена, но  през 1956 г. храмът е завършен в днешния му вид и е осветен от Българският Патриарх Кирил. Той е точно копие на храм “Св.  Димитър Солунски” в гр. Солун, Гърция. Централната част на храма е изографисана от художника Николай Шелехов през 1967 г., а страничните балкони и двата параклиса в горната част са работа на Николай Ростовцев, който ги изографисва през 1971 г. В двора на храма се намира и параклис “Св. Димитър”, който е бил направен след разрушаването на църквата по време на бомбардировките над София, и в него се е служило до построяването на новия храм. 

Снимки: Весела Игнатова

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *