Начало / Коментар / Монасите хотелиери

Монасите хотелиери

Представете си, че сте в планината. Наслаждавате се на прекрасната природа, чувате песента на течащата на близо река и много птички, а покрай вас свободно се разхождат катерички. Инстинктивно, във всеки би се породило желанието да остане на това магическо място поне за няколко дни. И отново логично – започва търсене на хотел, мотел, къща за гости…
Сега си представете, че хотелът, който откривате, носи името „Манастира”.На това място Ви се предлагат добри възможности за съчетаване на поклонничество в обителта с приятно прекарване в живописните околности. 

Стаите в ”Манастира” са ремонтирани, мебелите са обновени, както и системата за централно парно отопление. На гостите се предлагат стаи с две, три, четири или повече легла, с общи сервизни помещения на етажа. За предпочитащите повече удобства има и стаи със собствен санитарен възел. Цените не са високи, разбира се. В „Манастира” може да спите за 10 или 15 лв. на вечер. Манастира предлага също и храна при предварително заявяване, но пред големите му порти има и няколко ресторанта, които обслужват и гостите на “хотела“. Допълнителна туристическа услуга, предлагана от хотела е осигуряване на транспорт за желаещите да посетят забележителностите в района или в… градове… (тук се изреждат градове, които нарочно са изтрити, за да не се конкретизира статията) и близките манастири. Само на 50 км. От „Манастира” е раят за любителите на зимни спортове – ***. През предстоящия сезон скиорите, отседнали в „Манастира”, ще бъдат извозвани до пистите с осигурен от хотела транспорт.
А сега се опитайте да си представите, че „Манастира“ всъщност е монашеска Св. Обител…
Поради упадъка на монашеството в България, отдавна повечето от манастирите са се превърнали в туристически дестинации и място за преспиване на туристопотока. Реклами от този тип могат да се видят в на много места в интернет пространството. Нямам желание да обявявам името на манастира, защото не е важно къде е упражнена тази практика, а самият факт, че нещо толкова недопустимо се случва в една световно известна Св. Обител.
 Нормално е в манастира да се приемат вярващи хора, които са дошли да се поклонят пред чудотворната икона на Божията Майка, на мощите на светиите, които се пазят в манастира. Нормално е за преспиване миряните да даряват на манастира средства. Но не смятам, че е нормално манастирът  да  се превръща в хотел. Обявата, която преди малко прочетохте, не е измислена, а е взета от публикация на една от страниците на манастир във Facebook.
Да вземем на пример Св. Гора – люлката на монашеството. Там миряните се посрещат за не повече от три дни – безплатно. Ако решат да останат повече дни, миряните са задължени да помагат в манастира. Там не се предлага транспорт до туристически обекти, до зимни и летни курорти. Не се предлага нищо друго освен молитва, благословения, утеха и спасение. В Св. Гора се предлагат неща, които отдавна са изчезнали в България. На нас са ни останали само типичните хотелиерски дейности. Можем само да се надяваме, че монасите все още не са се превърнали в стопани на къщи за гости…
Фактът, че монашеският живот в България почти не съществува не е тайна за никого. Манастирите у нас трябва да се въздигнат, монашеството – да се възстанови. Време е манастирите да се превърнат отново в манастири, а монасите – в монаси.
Социализъм и войнстващ атеизъм у нас вече няма, или поне на хартия. Отдавна е отминала практиката манастирите да се превръщат в музеи или хотели. В миналото монасите са се трудели – обработвали са земята си, отглеждали са добитък, произвеждали са вино от лозята си… И именно това трябва да се върне, за да може манастирите да предлагат не туристически услуги, а това, за което са създадени – СПАСЕНИЕ….
 
Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанският митрополит Гавриил: Нищо политическо няма в решението ни за Македонската църква

Пред БНР Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил обясни, че решението на Светия Синод на БПЦ да признае ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *