Начало / Новини / Международна конференция под патронажа на патриарх Неофит започва във В. Търново

Международна конференция под патронажа на патриарх Неофит започва във В. Търново

Снимка: sever.bg
Научна конференция посветена на Второто българско царство и възобновяването на българската патриаршия ще се проведе във Велико Търново. Научаната конференция под наслов: „Царевград Търнов, Второто българско царство и средновековният свят“ ще събере заедно учени от близо 10 страни. В периода 26-28-ми октомври в Институт „Конфуций“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, учените ще разискват и представят доклади, посветени на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър и 780-годишнината от възобновяването на Българската патриаршия.

Участниците в конференцията ще бъдат приветствани от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е избран за патрон на събитието.

Подобно събитие, посветено на тази част от българската история, не е организирано през последните 30 години, уверяват организаторите от Община Велико Търново и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.
Предстои и публикуването на сборник, в който ще бъдат включени всички научни доклади, представени по време на конференцията. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *