Начало / Новини / За първи път в Пловдив отслужиха Якова Литургия

За първи път в Пловдив отслужиха Якова Литургия

Днес за първи път в Пловдивска епархия бе отслужена Якова Св. Литургия. Древното последование бе възглавено от Знеполския епископ Арсений, Викарий на Пловдивския митрополит в митрополитската църква „Св. Вмца Марина“, с благословението на Пловдивския митрополит Николай. В св. Литургия се включиха свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, както и митрополитските дякони Младен Добрев и Ангел Ангелов. Древните литургични песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор „Св. апостол Ерм“ с диригент Протопсалт Георги Радев. В края на Евхаристията мнозина християни пристъпиха и се причастиха по древния чин с Тялото и Кръвта Христови, които за разлика от Златоустовата, Василиевата и Преждеосвещена литургия се дават отделно -християните първо  взимат Тялото Христово, а след това Кръвта Христова. 

Епископ Арсений в своето слово в края на богослужението каза, че в деня, когато православните християни празнуват паметта на Св. Яков, брат Господен по плът, за пръв път в Пловдивска епархия се отслужва една от най-древните литургии, която съществува в богослужебната вековна традиция.  „Този древен чин християните са отслужвали по време на своите събирания, молитвени общения, когато са преломявали Хляба. Най-стария ръкопис, който е от IV в. свидетелства за тази св. Литургия, че носи името на Св. ап. Яков“, поясни в словото си епископ Арсений. Той припомни, че св. ап. Яков, според свещеното предание, е бил първият Йерусалимски епископ, след основаването на Христовата църква. „Първата литургия, която са извършвали християните в древност е благодарение на св. ап. Яков“, поясни еп. Арсений, като каза още, че „за нея има много оскъдни сведения, но през IV в., а впоследствие през XII в. добри литургисти – изследователи намират ръкописи. Едни от тях се пазят в Хилендарския манастир на Св. Гора, като свидетелстват, че са превод на Св. Патриарх Евтимий. Един от ръкописите на тази древна литургия се намира в Сирийската библиотека на Антиохийската патриаршия и в Рим. По-късно по времето на Екзарх Стефан блаженопочившия Левкийски епископ Партений превежда на славянски език от немски този чин на св. Якова литургия, благодарение на чието последование ние днес  успяхме с Божията помощ и с благословението на Високопреосвещения митрополит Николай, да извършим и да се потопим в онази древна апостолска атмосфера, когато заедно – св. апостоли и християните се причастявали – отделно с Тялото Христово, и отделно с Кръвта Христова“, завърши словото си епископ Арсений. 
Тази Св. Литургия може да бъде извършвана два пъти в годината. Единият път е в деня на Св. ап. Яков, брат Господен, а вторият е в неделята на Св. Праотци. В България от няколко години се създава традицията на тези два дни да се отслужва това последование. Величкият епископ Сионий в битността му на Ректор на Софийската духовна семинария беше един от първите духовници, които започнаха да отслужват Литургията на Св. ап. Яков.

Последованието на Яковата литургия многократно е извършвана и във Видинска епархия от Белоградчишкия епископ Поликарп. Дали извършването на това последование ще стане традиция и в Пловдивска епархия предстои да видим, но възраждането на литургическия живот в България става все по-осезаемо. 
Любопитно:

Якововата св. Литургия носи името на св. апостол Яков, наречен „Брат Божий”. Именуван е така, тъй като има податки, че е бил сестрин син на Дева Мария от сестра й Мария Клеопова, или че е син на Йосиф от същинската му съпруга (Миней – 23 октомври, св. Димитрий Ростовски). 
Св. апостол Яков е първият Йерусалимски епископ, който възглавява след Господа нашего Иисуса Христа светата Църква и като епископ председателства  събора в Йерусалим от 51 година, наречен Апостолски събор.
Светата Литургия на св. апостол Яков е класическият литургичен чин на Йерусалимската църква. До нас са достигнали голям брой нейни редакции, в основата на които лежат гръцката и много ранната сирийска редакции. 
Исторически сведения за този литургичен чин откриваме в един древен трактат „За преданието на Божествената Литургия” на Цариградския патриарх св. Прокъл от V век, в който той говори, че апостол Яков „оставил и предал на Църквата писмено изложение на тайнствената Литургия”.
Безспорно най-авторитетното свидетелство за Литургията на св. апостол Яков са текстовете и правилата от Пето-Шестия вселенски събор от 692 г. 
Най-древният ръкопис на текста, запазен във Ватиканската библиотека под № 2282, датира почти от времето на Шестия вселенски събор, VІІ-VІІІ в.
Първото печатно издание на текста на Литургията на св. апостол Яков в България е направено от Левкийският епископ Партений. Първият превод датира от 1939 г. от немски на църковно-славянски език и това е текстът на цялото последование. 
Литургията на св. Яков, брат Господен, по традиция се служи в България два пъти в годината:
– на 23 октомври – денят, в който се отбелязва паметта на светия апостол;
– в Неделята на светите Праотци по време на Рождественския пост.

Снимки: Неделян Нешев, Пловдивска митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 41 000 лв. събраха бургаски ученици за построяването на църква в Драганово

Над 41 000 лв. събраха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ за изграждане на православен храм в с. ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *