Начало / Коментар / Подарените думи на Рилския светец

Подарените думи на Рилския светец

Св. Йоан е живял преди повече от хиляда години, а думите му от неговия завет стоят толкова актуално и сега, че чак стряскат. Отправени към монасите, думите се насочват и към всички християни. Явно завета на Св. Йоан, днес, е останал адресиран само към миряните, към християните, защото ако беше и към монасите, то нямаше да сме свидетели на това, което става и ще става. Но… стига! 

Днес е празник и не бива да влизаме в злободневни коментари за чаршафи, бельо и аперитив. Днес и празник и не бива да се вглеждаме в чинията на ближния, пък ако ще и този ближен да е първойерархът ни.
Когато отишъл цар Петър да се срещне със Св. Йоан, той отказал да го види, не счел, че е полезно нито за него нито за царя. Получил в дар много злато, но го върнал. Задържал само плодовете, за да може да се храни. Та за какво му е злато на монах!? За какво са му почести!? За какво са му скъпоценности!?
Дали ако Св. Йоан беше жив днес и би сторил това, което сторил при срещата с цар Петър, дали нямаше да бъде обвинен в рекламна кампания? Дали нямаше да го обвиняват, че е задържал плодовете, за да си чревоугоди? Дали нямаше да го обвинят, че е приел пари в пликчета, както обвиниха Патриарх Неофит?
Може би…
Св. Йоан не послужи на човеците, освен със своя пример, който вярвам, че е много по-голяма услуга от това някой висшестоящ да бъде окичван с медали и почести. Изобщо за какво са му на някой медали?
Св. Йоан даде своя завет на всички, които ще бъдат негови последователи и верни в Христа чада, за да няма погубени и заслепени. Подари ни думите си, за да можем да пребиваваме и ние при и с Господа. Единствено се иска да го послушаме и да изпълним, това що ни заръча. 
 
Честит празник!
 
Автор: Ангел Карадаков 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанският митрополит Гавриил: Нищо политическо няма в решението ни за Македонската църква

Пред БНР Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил обясни, че решението на Светия Синод на БПЦ да признае ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *