Начало / Коментар / Кой стои зад предложението Патриархът да получи орден „Стара планина“?

Кой стои зад предложението Патриархът да получи орден „Стара планина“?

Вчера стана известно, че  правителството е предложило на президента Росен Плевнелиев да награди патриарх Неофит с орден „Стара планина“ – първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България. В медийното пространство се появи информацията за искането Патриархът да бъде награден, но кой стои зад самото предложение така и не се разбра. Поне засега. 
На първи октомври водещият на предаването „Вяра и общество” БНТ Горан Благоев, Главният уредник на Музея за християнско изкуство „Крита – храм-паметник Св. Ал. Невски” доц. д-р Ралица Русева, Директорът на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева, публицистът и драматург Велислава Дърева, Главеният редактор на сайта „Православие.БГ”  Пламен Сивов и Отговорният редактор в Отдел „Вътрешна информация” – в. „Труд” Диана Петрова изпращат писмо адресирано до Министър-председателя на Р България Бойко Борисов (копие от писмото е изпратено и до  Вежди Рашидов и Емил Велинов, който е Директор на Дирекция по вероизповеданията към МС). 

В своето писмо интелектуалците казват, че „от избирането на патриарх Неофит начело на Българската православна църква, Негово светейшество неведнъж се е проявил като истински духовен пастир на своето паство. С любов и много такт, често деликатно и далеч от суетната светлина на прожекторите, той е наставлявал и подкрепял нуждаещите се по спасителния път към Бога, призовавал е нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми. Да не забравяме, припомнят инициаторите, че още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкола, като Левкийски епископ, говорител на Св. Синод и като Русенски митрополит, дядо Неофит е бил и един от стожерите на каноничния синод на БПЦ и ревностен радетел за възстановяване на нейното единство. Освен това той има несъмнени заслуги за съхраняването, развитието и популяризирането на българското православно певческо изкуство“. 
В писмото си още интелектуалците призовават Министър-председателя Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Емил Велинов да предложат на Президента на Р България „да удостои Негово светейшество Неофит – митрополит Софийски и патриарх Български с орден „Стара планина” – І степен по случай неговата 70-годишнина, която навършва на 15 октомври т.г.: „Всеки православен християнин знае, че истинската награда на  вярващия е да бъде в небесното царство при Бога. Това, разбира се, не отменя правото на светска почит и признание към изтъкнати духовни водачи… Съзнаваме, че смирен монах като него не се нуждае от подобна награда. Но сме убедени, че тя е нужна на нацията ни – като знак на синовна благодарност към нашия духовен пастир“, завършват писмото си инициаторите за връчването на почетната награда. 
Новината с предложението за удостояването на Негово Светейшество се появи в почти всички сайтове, включително и този на  Св. Синод (тук). Странното е, че никъде така и не стана ясно кой е предложил първи, кой е инициирал награждаването на Негово Светейшество, който несъмнено заслужава това отличие. 
Вярващият човек трябва да бъде честен и да назовава нещата с истинските им имена без да се притеснява от това какво ще помислят другите. Дали нарочно или от невнимание инициаторите не бяха огласени. Странно е продължаващото мълчание по темата и в официалния синодален сайт. И ако и вие като мен сте се почудили кой е толкова заинтересован Патриарх Неофит да получи награда от такъв ранг за своя юбилей, то ще се изненадате, че това не са духовници, нито политици, а общественици и публицисти, които често са критични към висшия клир, но явно са верни чада на Църквата.
 
Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Живите камъни

През последните месеци, когато управляващата сглобка започна да се разглобява, интензивно се заговори за държавните ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *