Начало / Новини / Във Владая ще бъде осветен храм

Във Владая ще бъде осветен храм

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в освещаването на новопостроения православен храм „Успение Богородично“ в столичния квартал „Владая“, местността „Митрово църквище”. Чинопоследованието ще извърши викарият на Софийския митрополит Браницки епископ Григорий, което ще се състои на 11 октомври от 9 ч. Събитието ще бъде уважено и от  министър-председателя  Бойко Борисов.

Основният камък за строежа бе поставен на 16 юли 2011 г. от тогавашния  викарий на Софийския митрополит Знеполски епископ Йоан – сега Варненски и Великопреславски митрополит. Храмът е построен със средства от дарители –  около 20 хиляди лева от частни лица и около 60-70 хиляди лева от фирми – и средства от Министерския съвет, който отпусна през лятото на тази година сто хиляди лева за храма във Владая.
С реализирането на този проект се сбъдва отдавнашното желание на местните хора да имат храм посветен на Пресвета Богородица на това място. От дълги години те празнуват там на Успение Богородично,  при оброчен камък, около който се издига новият храм на Божията майка. Решението за строежа е взето на общоселско събрание.

Във Владая има и друга църква – „Св. Йоан Богослов“, която се намира в гробищния парк.

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 10 000 лв. се събраха от благотворителния концерт за възстановяване на храм в Слатина

Над 10 000 лв. бяха събрани снощи на благотворителния концерт на стадион Академик в район ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *