Начало / Новини / Представители на българското правителство откриха паметник на Вселенски патриарх Вартоломей

Представители на българското правителство откриха паметник на Вселенски патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей се сдоби със свой паметник. Монументът е издигнат пред сградата на  Богословската школа „Св. Троица” на о. Халки в Мраморно море, в пределите на Истанбул. 
Българската делегация е представлявана от проф. Божидар Димитров. 
На 21 юли в сайта на св. Синод се появи съобщение, че Светият Синод на Българската православна църква на свое заседание в пълен състав е взел решение да отправи официална покана към Вселенския патриарх Вартоломей за негово официално мирно посещение в България. 

Поканата от страна на БПЦ бе предадена на Патриарх Вартоломей от Русенския митрополит Наум. Засега е известно, че Патриарх Вартоломей ще дойде на посещение в страната ни, но датите все още не са оповестени.  
Паметникът  открит в присъствието на самия патриарх Вартоломей, митрополита на Деркон Апостол, митрополита на Бурса Елпидофор, архонти на Вселенска патриаршия, генералният консул на България в Истанбул и представители на българското правителство. 

Събитието по откриването на паметник на Вселенския патриарх Вартоломей се е състояло без предварително оповестяване в медиите, а снимките от откриването на монумента са разпространени в социалната мрежа Facebook. Все още не е ясно дали Българският Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ са били уведомени за участието по поставянето на паметник от страна на българска делегация.

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *