Начало / Новини / Представители на българското правителство откриха паметник на Вселенски патриарх Вартоломей

Представители на българското правителство откриха паметник на Вселенски патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей се сдоби със свой паметник. Монументът е издигнат пред сградата на  Богословската школа „Св. Троица” на о. Халки в Мраморно море, в пределите на Истанбул. 
Българската делегация е представлявана от проф. Божидар Димитров. 
На 21 юли в сайта на св. Синод се появи съобщение, че Светият Синод на Българската православна църква на свое заседание в пълен състав е взел решение да отправи официална покана към Вселенския патриарх Вартоломей за негово официално мирно посещение в България. 

Поканата от страна на БПЦ бе предадена на Патриарх Вартоломей от Русенския митрополит Наум. Засега е известно, че Патриарх Вартоломей ще дойде на посещение в страната ни, но датите все още не са оповестени.  
Паметникът  открит в присъствието на самия патриарх Вартоломей, митрополита на Деркон Апостол, митрополита на Бурса Елпидофор, архонти на Вселенска патриаршия, генералният консул на България в Истанбул и представители на българското правителство. 

Събитието по откриването на паметник на Вселенския патриарх Вартоломей се е състояло без предварително оповестяване в медиите, а снимките от откриването на монумента са разпространени в социалната мрежа Facebook. Все още не е ясно дали Българският Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ са били уведомени за участието по поставянето на паметник от страна на българска делегация.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *